Mersin Tabip Odası, koronavirüsün mutasyona uğradığını ve salgının yeni bir aşamaya geldiğini belirtti. Tabip Odası, vatandaşları paniğe kapılmadan önlem almaya, hükümeti halihazırda uygulanan önlemleri daha sıkı uygulamaya ve aşı sorununu çözmeye çağırdı.
Mersin Tabip Odası koronavirüs salgını sürecindeki yeni aşamayı değerlendirdi ve uyarılarda bulundu. Oda başkanı Dr. Mehmet Antmen, mutasyona uğrayan virüsün yayılma hızının durdurulmasının yolunun covid-19 hızının durdurulmasından geçtiğine dikkat çekti. Antmen şunları söyledi:
“Halk sağlığı önlemlerine uyumun her zamankinden daha fazla önemli olduğu vurgulanmalıdır: Doğru maske kullanımı, fiziksel mesafe, el hijyeni kurallarına uyum, kapalı alanda 15 dakikadan fazla çok kişiyle bulunmama, mümkün olduğunca evde kalma, gereksiz seyahatleri erteleme, kapalı ortamların iyi havalandırılması, önerilen izolasyon ve karantina sürelerine mutlak uyumun sağlanması, aşı çalışmaları, klinik hasta izlemine ve tedaviye katkıda bulunabilecek yaklaşımların yanı sıra sürdürülebilir ve etkili bir vaka takibi planı ile ülke şartlarına uygun doğru, etkin ve hızlı veri üretilmesi ve paylaşılması en önemli önlemlerdir. Ülkeye girişte test uygulaması ve özellikle riskli ülkelerden girişleri takiben ek olarak 10 günlük karantina ve test tekrarı ile negatiflik aranması, şehirlerarası ulaşımın özellikle varyant saptanan iller için zorunlu nedenler dışında kısıtlanması ve sıkı takibi, COVID-19’un toplumdaki yayılma hızı, bulaşma dinamikleri ve hastalık şiddetindeki olası değişikliklerin şehir bazında yakın izlem ile erken fark edebilmesini sağlayacak sistemlerin kurulması da diğer önemli önlemler arasındadır.
“AŞILAMA HENÜZ YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL”
“Toplumda aşılanmışlık ve bağışıklık oranlarının henüz yeterli düzeylerde olmamasından dolayı uygulanmakta olan sıkı kısıtlama tedbirlerinin gevşetilmesi konusunda son derece temkinli olunması gerekir. Tedbirlerin Haziran 2020’deki gibi birdenbire kaldırılması yerine kademeli ve yerel dinamikleri gözeten bir gevşeme politikasının hayata geçirilmesi mutasyonların ve doğal olarak enfeksiyonun yayılımını engelleyecek, hastalık oluşumu ve kayıpları yaşamamızın önüne geçecektir.”
“TAM BİR BAŞARISIZLIK ÖRNEĞİ”
“Aşının bu denli önemli bir korunma aracı olduğu ve pandeminin geriletilmesindeki önemi ortada iken, ülkemizde hâlâ iki milyon civarında aşının yapılmış olması ve ihtiyacımız olan 130 milyon doz aşının sadece 13 milyonunun ülkemize getirilmiş olması tam bir başarısızlık örneğidir. 11 Aralıkta ülkemizde olacağı söylenen aşılar zamanında gelmiş olsaydı M. Yaşar Karabacak gibi pek çok meslektaşımız şu an bizlerle olacaktı.”
“AŞILARIN KAYBOLMASI KUŞKU YARATTI”
“Bunun yanı sıra son bir haftadır basında yer alan Toros Devlet Hastanesi’nde aşı kayıpları da bugüne değin pandemiyi yönetemeyen Sağlık Bakanlığı’nın aşıyı da adaletli ve güvenilir biçimde uygulayamadığının da bir örneği olmuştur. Aşı uygulamaları sırasında öncelikli grupta yer almayan ve yaş olarak da henüz sırası gelmeyen siyasilerin herkesten önce aşılarını yaptırma örneklerinin bol yaşandığı ülkemizde bu aşı kayıpları her kesimde ciddi bir kuşku uyandırmaktadır. Bu konunun açığa çıkarılması için Sağlık Müdürlüğünü göreve davet ediyor, bu işin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”
“Mersin’de mutasyona uğramış virüs görüldü”
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Mersin’de mutasyonlu vaka var ama kaç kişide görüldüğü hakkında bir bilgimiz yok. Her zaman olduğu gibi Sağlık Bakanlığı bilgi vermeden bu süreci götürüyor” dedi.
Aşı çalışmalarıyla ilgili endişelerini de paylaşan Antmen şunları söyledi:
“Şu an Türkiye’de aşı çalışması var ama henüz birinci aşamasında. Hazırda da var olan birden fazla aşı çeşitliliği var. Ülkemiz aşıları temin etme noktasında problemler yaşıyor. Sputnik-3 aşısı da %91 oranında etkili olduğu ve bununla birlikte güvenilir olduğu açıklandı. Bu aşıları temin etmek için çok daha önceden iletişime geçilip alınması gerekiyordu. Coronavac, Sinovac aşılarının Ocak ayında 50 milyon doz geleceği söyleniyordu. Hala elimizde 13 milyon doz aşı var. Bu açıdan Sağlık Bakanlığının pandemiyi yönetmedeki başarısızlığı aşıların temininde de yaşanıyor. Hem Türkiye’deki aşı çalışmaları devam etmeli hem de dışarıdan aşı teminleri daha düzenli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmeli. Bununla birlikte şu anda elimizdeki 3 milyon doz aşıyı bile yapamadık. 15 Ocak’ta aşının ilk geldiği gün 400 bin kişi aşılanmıştı. Sağlık çalışanlarının gayretiyle günde 400 bin kişiyi aşılama becerisine sahibiz. 15 Ocaktan bugüne kadar sadece 2 milyon 400 bin aşının yapılmış olması sadece organizasyon hatasıdır. Bu açıdan da tedarik noktasında çok ciddi sıkıntı var diye düşünüyoruz.” (Haber Merkezi)