CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, RTÜK’ün Adana şehir merkezindeki arsasını satışa çıkarmasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi. Başarır önergesinde, “Devletin kasasına gelir sağlayan RTÜK, hangi gerekçelerle kaynak sıkıntısına girmiş ve gelir sağlamak için arsasını satışa çıkarmıştır?” sorusunu yöneltti.
RTÜK’ün Adana şehir merkezindeki 3 bin 365 metrekare arsayı, 9 Mart 2021’de yapılacak ihaleyle 27 milyon TL bedelle satışa çıkarmasıyla ilgili CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi. Başarır önergesinde, “RTÜK, 2019 yılında 40 milyon, 2020 yılında 50 milyon, 2021 yılında da 65 milyon olmak üzere 3 yılda toplam 155 milyon lirayı bütçeden almıştır. RTÜK’ün tarihinde böyle bir duruma rastlanmamıştır.Ayrıca, 2019 Sayıştay Raporu’nda RTÜK’ün, doğrudan teminle satın alma hakkı olan %10 sınırını aştığı ve Kamu İhale Kurulu’nun görüşünü almadan iki katından fazla %20,64’e tekabül eden toplam 5.239.964,39 TL'lik doğrudan alım yaptığı bilgileri yer almıştır” ifadelere yer verdi.
“HANGİ GEREKÇELERLE KAYNAK SIKINTISINA GİRİLMİŞTİR?”
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır önergesinde şu sorulara yer verdi:
“Devletin kasasına gelir sağlayan RTÜK, hangi gerekçelerle kaynak sıkıntısına girmiş ve gelir sağlamak için arsasını satışa çıkarmıştır? Son 10 yılda yıllar itibarıyla RTÜK, hazineye ne kadar gelir sağlamıştır? Son 5 yılda yıllar itibarıyla RTÜK’ün Başkanlık makamının temsil ve ağırlama giderleri kaç TL’dir? Devletin kasasına para koyan RTÜK’ün, gelir sağlamak için arsa satışına giden bir kuruma dönüşmesi ülke ekonomisinin sıkıntıda olduğunun bir göstergesi değil midir? RTÜK’ün arsa satan bir kurum haline gelmesinde, 2019 Sayıştay Raporu’nda belirtilen doğrudan teminle satın alma hakkını mevzuata aykırı olarak iki katına çıkarmasıyla bir ilişki yok mudur?) (Haber Merkezi)