Limon dallarıyla geldiler | Güney Gazetesi Mersin

Limon dallarıyla geldiler

Limon dallarıyla geldiler


 

ABİDİN YAĞMUR

 

Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi’ndeki narenciye bahçeleri sanayi sitesi yapılmak üzere kamulaştırılmak istenen köylüler, seslerini yetkililere duyurabilmek için belediye meclisi önünde limon dallarıyla eylem yaptı. Çiftçiler belediye başkanlarına, “Bin bir emekle yetiştirdiğimiz bahçelerimizi kesmeyin” çağrısında bulundu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Yanlış yapılmışsa yanlışta ısrar edemeyiz” diyerek imar planlarının yeniden ele alınacağının sinyalini verdi.

Mezitli Davultepe Mahallesi’nde 400 dönüm narenciye alanı, önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tarım alanı dışına çıkarılmış, daha sonra belediye meclislerinde sanayi sitesi projesi için yapılaşmaya açılmıştı. Bahçelerinin sanayi sitesi için heba edileceğini Cumhurbaşkanlığının acele kamulaştırma kararı ile öğrenen çiftçiler günlerdir seslerini duyurmaya çalışıyor.

Çiftçiler, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının yapıldığı Kongre Merkezi’nin önünde ellerinde bahçelerinden kestikleri limon dallarıyla bekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile 13 ilçe belediye başkanına limon dallarını sunan çiftçiler, “Bunlar bizim bahçelerimizin ürünü. Bahçelerimizin üzerine sanayi sitesi yapılmak isteniyor. Bin bir emekle yetiştirdiğimiz bahçelerimizi kesmeyin” çağrısında bulundu.

Toplantıya gelen tüm belediye başkanlarının yanına giderek derdini anlatmaya çalışan Fatma Gök, “Biz yapılmasın demiyoruz. Hazine arazisi varmış, orada yapılsın. Bu iş kanalın dibinde, ağaçlarımız kesilerek yapılmasın. Biz bunu istiyoruz. Yoksa biz burada şeyci değiliz” dedi. Yaşlı kadın duygulanarak gözyaşı döktü.

 

“HALKA RAĞMEN BİR ŞEY YAPAMAZSINIZ”

 

Davultepeli çiftçilerin limonlu eylemi belediye meclisinin de ilk gündem maddesi oldu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, narenciye bahçelerinin sanayi sitesi için imara açılması sürecinde bakanlıkların, valiliğin ve belediye meclisindeki tüm parti gruplarının ortak hareket ettiğini söyledi. Başkan Seçer şunları söyledi:

“Daha önce tarım organize alanı olan bölgenin bir bölümünün sanayi alanı olması için Cumhur İttifakı’nın desteği oldu. 100 binlik ve 5 binlik plan değişirken Mersin Büyükşehir Belediyesi ve meclisin desteği oldu, binlik plan yapılırken herkes destek verdi. Yani bu anonim. Şimdi kaçmayacağız. Bunu tartışacağız. Biz nerede bu işi bir daha düşünelim mi diye bir araya geldik konuştuk. Oradaki tapu sahipleri amin demeyince. Halka rağmen bir şey yapamazsınız. Peki niçin o zaman yapmadık. Söylemem gerekiyorsa yapmamız lazımmış. Onların da itirazlarını o dönemde dile getirmesi lazımmış ama bizler o itirazı beklemeden açıkçası onlarla bir araya gelmemiz lazımdı. Şimdi geleceğiz. Tren kaçmış değil. Vatandaş dışarıda. Hoş gelmiş, sefa gelmiş. 5 mahallenin muhtarı beni ziyaret etti. Bu konuda davalar açan avukat hanım. Ak Parti Mezitli Başkan Yardımcısı. Biz kimsenin önünden kaçmıyoruz. Bölgeye gerekirse ilçe belediye başkanımızla birlikte geliriz. Ortada bir yanlış varsa düzeltelim dedim. Kaldı ki binlik plan ocak ayında onaylandı. 1 aylık askı süresi var. Zaten idarenin her kararına karşı yargı yolu açıktır. Yanlış varsa yanlışta ısrar edemeyiz. Biz bunu tekrar gözden geçireceğiz. Bu konuyu bir çözüme kavuşturacağız.”