Zeliha ÖZİPEK
Türkiye’nin gül ihtiyacının büyük bölümünü karşıladığı Mersin’de esnaf 14 Şubat Sevgililer Günü’ne hazırlanıyor. Pandemi kısıtlamalarından ve yüksek fiyatlardan rahatsız olduklarını dile getiren çiçekçi esnafı bu duruma daha fazla dayanamayacaklarını ifade ediyorlar. Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Şahbudak, “Pandemi sürecinde çiçekçilik sektörü olarak ciddi anlamda hırpalandık. Esnaf çok zor bir durumda. Sevgililer Günü bizim için bir umut. Bunda da fiyasko olursa esnafımız kapatmalara kadar gidecek” şeklinde konuştu.
14 Şubat Sevgililer Günü’nün yaklaşmasıyla birlikte çiçekçilerde hareketlilik arttı. Çiçekçi esnafı pandemi kısıtlamalarıyla birlikte Sevgililer Günü’nün Pazar gününe denk gelmesinden şikayetçi olurken aynı zaman da pandemi kısıtlamalarına rağmen satış yapmaya çalışıyor. Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Şahbudak, pandemi sürecinde çiçekçilik sektörü olarak ciddi anlamda hırpalandıklarını dile getirerek, “Esnaf çok zor bir durumda. Sevgililer Günü bizim için bir umut. Bunda da fiyasko olursa esnafımız kapatmalara kadar gidecek. 7-8 aydır esnaf olarak perişan haldeyiz. Çiçekleri satamazsak 3-5 gün sonra soluyorlar ve çöpe atmak zorunda kalıyoruz. Bununla birlikte Sevgililer Günü’nün Pazar günü olması biz de büyük bir kayba neden olacak. Pazar günü olması dolayısıyla geçmişteki tecrübelerime dayanarak söylüyorum işlerimizde yüzde 50 düşüş olacak. Onun dışında sokağa çıkma yasağımız var. Tamam çiçekçiler açık olacak ama halk sokaklarda olamayacak. Kime satış yapacağız? Bir tek güzel yanı telefonla sipariş alabileceğiz ve bununla birlikte internet sitesi üzerinden de sipariş alabileceğiz” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN GÜL İHTİYACINI ÇUKUROVA BÖLGESİ KARŞILIYOR”
Çiçeklerde artan fiyatların arz talep dengesinden kaynaklandığını dile getiren Şenbudak, pandemiden dolayı ithal gül alımının düştüğünü ve piyasada şu anda çiçek kıtlığının yaşandığını dile getirdi. Şenbudak, “Biz ihale usulüyle çiçeklerimizi satın alıyoruz. Bizde ki olay arz talep meselesinden kaynaklanıyor. Pandemiden dolayı ithal gül miktarı düştü. İstanbul’u Ankara’yı daha önce ithal gül besliyordu. Pandemiden dolayı yurtdışında çiçek alımı çok azaldı. O zaman da büyük illerdeki çiçekçiler Mersin bölgesine hücum etti. Şu anda Türkiye’nin yüzde 65 gül ihtiyacını Çukurova bölgesi karşılıyor. Ondan dolayı da bizim bu bölgemize bir akın oldu. Şimdi piyasada bir kıtlık var. Özellikle Gül de bir kıtlık var. Ondan dolayı da fiyatlar biraz yükseldi” dedi.
“SEYYAR SATICILAR ENGELLENSİN”
Seyyar satıcıların yerel idareciler tarafından engellenmesi gerektiğini ifade eden Şenbudak, “Çiçekçi esnafı olarak bizimde rahatsız olduğumuz konular var. Örneğin, korsan çiçekçiler bizim en çok kanayan yaralarımızdan bir tanesi. Yerel yöneticilerimizden rica ediyoruz. Kolluk güçlerini devreye soksunlar. Esnaf zaten zor günler geçiriyor. Kolluk güçleri denetim yaparlarsa çok iyi olur. Çünkü bu emek hırsızlığına giriyor. Halkımızdan da rica ediyoruz, çiçeği seyyardan değil; çiçekçilerden alsınlar” dedi.
“FİYATLAR 2-3 KAT ARTTI”
22 yıldır Mersin’de çiçekçilik yapan Onur Kaan Çelik ise fiyatların çok arttığının altını çizerek “Ocak ayından itibaren fiyatlar neredeyse 2-3 katı arttı. Şu anda kısıtlama iptalleri verildi ama ne olacağını bilmiyoruz. Müşterilerimiz de fiyatlardan şikayetçi. Şu anda bir gülün tanesini 15 TL ye satıyoruz. Papatyanın bir demetini 35 TL ye satıyoruz. Orkideleri 150-200 TL civarlarında satıyoruz. Hüsnü Yusufları demetini 35 TL ye satıyoruz. Yaz aylarıyla şu anki zaman arasında yüzde 80 fiyat farkı var. Bununla birlikte Pandemi kısıtlamaları da işlerimizi çok zor duruma soktu. Bizim işimiz doğuma da gidiyor. Cenazeye de gidiyor. Doğuma çiçek gönderemiyoruz, hastaneler çiçek almıyor. Cenazelere de gönderemiyoruz. Bununla birlikte açılışlar yok, düğünler yok, istemeler yok. Çiçeğin hitap edebileceği hiçbir yere çiçek gönderemiyoruz. Şu anda sadece Sevgililer Günü’nden umudumuz var ama o da nasıl olacak onu da bilmiyoruz” dedi.
Esnaf çiçeksepeti’nden muzdarip
Sevgililer Günü’nün yaklaşmasıyla birlikte birçok esnaf Çiçeksepeti sitesine karşı olduklarını dile getiriyor. Sitede satılan çiçeklerin kalitesiz ve pahalı olduğunu dile getiren Oda Başkanı Ömer Şahbudak, “Oda Başkanı olarak ben Çiçeksepetine karşıyım. Kalitesi düşük ürünler satıyorlar. Bununla birlikte bu alanda da artık bir kısıtlamanın olması lazım. Çünkü 3 kişiyi memnun ediyor. Onun dışındaki bütün esnaf bunun karşısında. Çiçeksepeti, bizi çok zor ve sıkıntılı bir sürece soktu. Biz de şimdi onun mücadelesini veriyoruz. Örneğin esnaflarımıza herkesin bireysel sitesini kurma tavsiyesinde bulunuyoruz. Bu pastadan esnafımız da bir dilim alsın” dedi.
Onur Kaan Çelik ise Çiçeksepeti’ne karşı olma sebeplerini şu şekilde ifade etti: “Şu anda birçok yerde çiçek satılıyor. Örneğin Çiçeksepeti. Çoğu esnaf bu uygulamaya karşı. Çiçeksepeti’ nin mantığı çok net. Sektörle hiçbir şekilde alakası olmayan insanlar, sattığı ürünün üstüne kar koyup çiçekçiden komisyon alarak iş veriyor. Ben burada tezgahta sattığım buketi örnek veriyorum 50 TL ye satıyorum. Bunlar 40 TL ye satıyor. Satan çiçekçiden yüzde 40’ını Çiçeksepeti alıyor. Bir çiçekçiyi neredeyse hamal gibi kullanıp parça başına 10-15 TL kar marjıyla iş yaptırıyor. İnsanlar da yokluktan bu işi yapıyor” dedi.