ABİDİN YAĞMUR
Koronavirüs aşısı olmak isteyen 65 yaş üstü vatandaşlar Çamlıbel Aile Sağlığı Merkezi önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Sosyal mesafe kurallarına çok fazla dikkat edilmediği gözlemlenen merkezde, sağlıkçılar sık sık uyarılarda bulundu. Mersin Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Sabri Olgan Çavdar, Aile Hekimliklerinde aşı için yeteri kadar oda sayısının olmadığına dikkat çekerek, “Aile Sağlığı Merkezleri aşılamaya yetişemiyor. Alınan randevu aralıkları hekimlere danışılmadan alınıyor” dedi.
Çamlıbel Aile Sağlığı Merkezi önünde koronavirüs aşısı olmak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Sosyal mesafe kurallarına çok fazla dikkat edilmeyen merkezde, aile hekimleri ve hemşireler sık sık uyarılarda bulundu. Mersin Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Sabri Olgan Çavdar, Aile Sağlığı Merkezlerinde yeteri kadar altyapının ve odanın olmadığına dikkat çekerek, “Covid-19 sürecinde aile hekimlikleri çok özveriyle çalıştı. İlk günden beri gerek hastaların takiplerinde gerekse aşılamada üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirdiler. Aşı sürecinde aile hekimleri ön planda olan yerler. Covid tedavi sürecinde özellikle hastaneler çok yoğun olduğundan vatandaşlar hastanelere gitmekten korkar oldu. Tüm işlemlerini aile sağlık merkezlerinde yaptırmaya başladılar. Çünkü poliklinikler kapandı. Hastanelerin çoğu covid hastanesi oldu. O yüzden aile sağlığı merkezlerinde bir yığılma var şu anda. Hastalarımız aşı olmak istiyor. Randevu saatlerimize de bakacak olursak önümüzdeki 1 ay boyunca aşı randevularımız dolu” şeklinde konuştu.
“BÜYÜK BİR YIĞILMA OLUYOR”
Vatandaşların aşılamada daha güvenli buldukları Aile Hekimliklerinden randevu aldıklarını dile getiren Çavdar, “Alınan randevu aralıkları hekimlere danışılmadan alınıyor. Belli saat aralıklarında ilk başta 10 dakikada bir daha sonra 5 dakikaya bir olacak şekilde aşılama sistemi oluşturuldu. Aşı yaptıktan sonra hastanın 15 dakika boyunca izlenmesi gerekiyor. Çünkü alerjik bir durum gelişip gelişmemesiyle ilgili kontrol sağlanıyor. Böyle olunca da büyük bir yığılma oluyor. Mesela 2 ile 4 arası bir aile hekimliğine 36 kişinin randevusu alındı. Böyle olursa 3 kişilik bir yerde bile 2 saat içinde 100 kişinin aşı yaptırması gerekiyor. Bu kişiler yaşlı olduğu için yanlarında çoğu zamanda da refakatçiyle geliyorlar. Böylece küçücük Aile Sağlığı Merkezlerinde bekleme salonlarında izdiham oluyor. Zaten amacımız mesafeyi koruyalım, maske takalım ve hijyene dikkat edelim derken uygulanan sistem kuralların uygulanmasını engelliyor. Bununla birlikte eğer acil bir hasta gelse ona müdahale edecek olanaklara sahibiz fakat ikinci ve üçüncü bir acil durumu kaldıramayız. Şu anda çok sıkışmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
“AŞI MERKEZLERİ AÇILSIN”
Çavdar, “Öncelikle sadece covid-19 aşılarının yapılacağı aşı merkezlerinin açılması tavsiyesinde bulunmak istiyoruz. Şu anda dünyada en hızlı aşılama yapan ülkelerden bir tanesiyiz fakat aşıya olan talep bizi çok fazla zorluyor. Aşı merkezlerinin açılması sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacaktır. Biz hastalara hem zaman ayırmak istiyoruz, hem aşılarını yapmak istiyoruz hem de aşı sonrası komplikasyonları 15 dakika boyunca izlemek istiyoruz. Bunları da fiziki şartlarımızı zorlamayacak bir şekilde yapmak istiyoruz. Özel, resmi tüm hastaneler aşı yapabiliyor. Vatandaşlar ilk başvuru noktası olarak Aile Hekimliğini gördüğü için aşısını da orada yaptırmak istiyor. Böyle olunca daizdiham oluyor. Hafta sonu bu sorunla alakalı itirazlar oldu. Bunun sonucunda hasta muayene aralığını 10 dakikada bire çektiler. En azından bu bizi biraz daha rahatlatacak. Hastalarımız büyük çoğunluğu aşı olacak. Daha yaygın ve daha aralıklı zamanlar dahilinde yapılması gerektiği belirtildi.
“AŞIYA GÜVENİYORUM”
Emekli devlet memuru Ramazan Bukis, “Şu anda burada büyük bir yoğunluk var. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Aşıya gelecek olursak aşıya güveniyorum. Devletimiz uygun gördüyse faydası vardır. Umarım en kısa sürede ülkemiz pandemi sürecinden kurtulur” dedi. Yeni aşı vuruldum. Çok iyi hissediyorum. Aşı olduktan sonra tansiyonumuzu ölçüyorlar. Herkes olduğuna göre aşıda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Bununla birlikte doktorlar bize aşının yan etkilerinden de bahsettiler” dedi.