“Yabancı yatırımcı Mersin’den uzaklaşıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Yabancı yatırımcı Mersin’den uzaklaşıyor”

TÜİK verilerine göre Mersin yabancılara konut satışında 131 konut satışı ile dördüncü sırada yer aldı. Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Sinan Canpolat konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Yabancı yatırımcı hem pandemi nedeniyle hem de mevcut siyasi ortam nedeniyle Türkiye’den uzaklaşıyor” dedi.

“Yabancı yatırımcı Mersin’den uzaklaşıyor”


NİHAT ALTUNTAŞ

 

TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Konut Satış İstatistikleri 2021 Ocak ayı sonuçları değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede, konut satışlarının 2021 yılında bir önceki yılın aynı ayına göre  %37,9 azalarak 70 bin 587olduğu bildirildi. Konut satışlarında, İstanbul'un 13 bin 666 konut satışı ve %19,4 ile en yüksek paya sahip olduğu; satış sayılarına göre İstanbul'u,  6 bin 635 konut satışı ve %9,4 pay ile Ankara, 4 bin 63 konut satışı ve %5,8 pay ile İzmir'in izlediği belirtildi. Konut satış sayısının düşük olduğu illerin sırasıyla 10 konut ile Hakkari, 16 konut ile Ardahan ve 31 konut ile Bayburt olduğu ifade edildi.

Adana’da konut satışlarının, 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 oranında azalarak 1 279 olduğu ve Adana’nın %1,8 pay ile konut satışlarında 15. sırada yer aldığı belirtildi. Mersin’de ise konut satışlarının, 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %33,1 oranında azalarak 1 890 olduğu ve Mersin’in %2,7 pay ile konut satışlarında 6. sırada yer aldığı ifade edildi.

Türkiye genelinde 2021 Ocak ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre  %74,6 azalış göstererek 10 bin 732  olduğu; toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payının %15,2 olarak gerçekleştiği bildirildi. İpotekli satışlarda İstanbul'un 2 bin 338 konut satışı ve %21,8 pay ile ilk sırayı aldığı, ipotekli konut satışının en az olduğu iller 1'er konut ile Ardahan ve Bayburt oldu. Hakkari ve Şırnak illerinde ise ipotekli konut satışı gerçekleşmediği belirtildi.

Yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre %31,5 azalarak 2 bin 675 olduğu, yabancılara yapılan konut satışlarında, Ocak 2021'de ilk sırayı bin 380 konut satışı ile İstanbul'un aldığı belirtildi. İstanbul ilini sırasıyla 462 konut satışı ile Antalya, 179 konut satışı ile Ankara, 131 konut satışı ile Mersin ve 75 konut satışı ile Bursa 'nın izlediği bildirildi.

 

EMLAKÇILAR ODASI 3 TEMEL SORUNA DİKKAT ÇEKTİ

Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Sinan Canpolat Mersin’de ki emlak sektönün değerlendirirken, “Gayrimenkul sektöründe müthiş seviyede durağanlık söz konusu. Bunun üç temel sebebi var. Öncelikli olarak tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, gayrimenkul sektörünü derinden etkiledi. Piyasalar durma noktasına geldi. İnsanlar bu süreçte yatırım emlak sektörüne yatırım yapmaktan çekiniyorlar. İkinci en önemli etken ise konut kredilerinde faiz oranlarının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Faizlerin yakın zamanda düşeceğine dair bir gösterge de şu anda görülemiyor. Bu sebepten dolayı Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de satışlar yok denecek kadar az. Üçüncü problem ise belki de Mersin’in en büyük problemlerinden biri olan beş binlik ve binlik imar planlarının hayata geçmemesi” dedi.

Bu alanda yaşanan sorunların gayrimenkul sektöründe çalışan emlakçıları da çok zor duruma soktuğuna değinen Canpolat, “Mersin’de bu sebepten dolayı parsel satışı noktasında yüzde 10-20 seviyelerindeyiz. Nedeni de satışı gerçekleştirmek üzere alıcıya arsayı sunuyoruz ama daha sonrasında belediyeden inşaat ruhsatı almaya kalktığımızda belediye durun diyor. Bölgelerde kısıtlama ve çalışmalar olduğunu dile getiriyorlar. Bu problemle ilgili geçtiğimiz günlerde Abdullah Özyiğit ile görüştük. Abdullah Bey Şubat sonu Mart başı gibi binliklerin ve beş binliklerin hayat geçeceğini bizlere söyledi. Bu üç etkenden dolayı Ocak ayı satışlarımız durağan geçiyor. Son olarak şunu da eklemek isterim mevcut siyasi atmosfer ve pandemi süreci yabancı yatırımcıları Türkiye’den uzaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.