Bizden bu kadar! | Güney Gazetesi Mersin

Bizden bu kadar!

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer koronavirüsle mücadele için alınan kısıtlama kararları sonucunda Mersin genelinde yaklaşık 10 bin esnafın kepenk indirdiğini söyledi. Dinçer, esnafın pandemi sürecinde büyük fedakarlıklarda bulunduğunu, üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını vurguladı. Dinçer, “Sağlık için esnafımız büyük fedakarlıklarda bulundu ancak bizim kadar fedakarlıkta bulunmayan büyük ölçekli firmalar, oteller, turistik tesisler var” dedi.

Bizden bu kadar!


ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer pandemi sürecinde esnafın durumuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Dinçer, çok uzun zamandan beri esnafın iş yapamadığının altını çizerek Mersin’de şu anda 10 bin esnafın kepenk indirdiğini söyledi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer koronavirüsle mücadele çerçevesinde alınan kısıtlama kararlarıyla Mersin genelinde yaklaşık 10 bin esnafın kepenk indirdiğinin altını çizdi. Dinçer, esnafın pandemi sürecinde büyük fedakarlıklarda bulunduğu dile getirerek, “Çok uzun zamandan beri esnafımız iş yapamıyor. Sağlık konusunda gerekli özenin gösterilmesinde esnafımız büyük fedakarlıklarda bulundu ancak biz görüyoruz ki bizim kadar fedakarlıkta bulunmayan büyük ölçekli firmalar, oteller, turistik tesisler de var. Bu durum esnafı bunalıma soktu. Bir senedir kapalı olan esnafımız var” dedi.

 

“10 BİN CİVARINDA KAPALI ESNAF VAR”

Pandemi sürecinde kapanma sayısının 30 bine kadar ulaştığını söyleyen Dinçer, “Mart’tan beri kapalıyız. Bu süreçte kapalı olan işletmeler yasal işlemlerini yaptırmadılar bile. Açılan tabi ki de oluyor. Örneğin 25 günlük krediler çıktıktan sonra kayıt dışı çalışanlar kayıtlarını yaptırmaya geldiler. Bununla birlikte terk yapmak isteyen işletmelerin büyük bir bölümü işlerini sonlandırıp sonlandırmayacaklarıyla ilgili kararlarını altıncı aydan sonra vermeye başlarlar. Yani biraz ortalık rahatlayınca ayağa kalkacaklar ve kalkamayacaklar belli olacak. Pandemi sürecinde kapanma sayımız 30 bine kadar vurmuştu. Şu anda 10 bin civarında Mersin’de kapalı olan esnafımız var. Net rakam bu. Bunların kaç tanesi ayağa kalkabilecek? Kaç tanesi ticari hayatına devam edebilecek bunu önümüzdeki altıncı aya kadar göreceğiz” dedi.

 

“HER TÜRLÜ KURALA UYARIZ”

Dinçer, kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte esnafın gerekli önlemleri alacağını ifade ederek “Bizim iş yerlerimiz zaten büyük ölçekli olmadığı için bir yığılma olmaz. Bununla beraber her türlü hijyen kurallarına uyarak HES kodu uygulamasıyla, bir taraftan ateş ölçerlerle, bir taraftan maske mesafeyle, bir taraftan iş yeri kapasitesini yarıya düşürerek müşteri kabul etmeyi düşünüyoruz. Bununla birlikte esnafımız birçok yükümlülüğünü yerine getiremese bile evini geçindirecek bir kazancı elde edebilir. Çünkü esnaf gerçekten çok büyük fedakarlıklar yaptı. Esnaf her türlü gelirinden vazgeçip kendini evine kapattı” dedi.