Mersin Şehir Tiyatrosu 2021’de 21 eser sahneleyecek | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Şehir Tiyatrosu 2021’de 21 eser sahneleyecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı 2021 Yılı Sanat Programı’nı düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülgen’ in ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak’ın konuşma yaptığı basın toplantısına Şehir Tiyatrosu oyuncuları da katıldı. Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak, “Şu anda bütün Türkiye’de en çok çalışan kurum Mersin Şehir Tiyatrosudur” iddiasında bulundu.

Mersin Şehir Tiyatrosu 2021’de 21 eser sahneleyecek


NİHAT ALTUNTAŞ

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın 2021 Yılı Sanat Programını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Daire Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger “Pandemi sadece dünyada değil ülkemizde de sanatı olumsuz etkiledi. Sanat her zaman toplumları birleştiren, ışık saçan ve onlara en güzel hayali kurmasını sağlayan bir unsurdur. Onsuz olmamız mümkün değil. Bu noktada biz sanatçılar performanslarımızı her ne kadar buluşturamasak da çalışmalarımızı her zaman sürdürdük. Çünkü sanatçı sanatını yaptığı müddetçe ayakta kalabiliyor. Biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve aynı zamanda provalarımızı yaptığımızı da belirtmek, yapacaklarımızı da ifade etmek için burada toplandık” dedi.

 

“ŞU ANDA BÜTÜN TÜRKİYE’DE EN ÇOK ÇALIŞAN KURUM MERSİN ŞEHİR TİYATROSUDUR”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak, “6-7 aydır biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama ilk defa basınla bir araya geldik. Bu süreçte çok çalışıyoruz ama kimsenin çok çalıştığımızdan haberi yok. Basına çok ihtiyacımız var. Bütün dünyada sanat etkinlikleri bir şekilde durmuş ve durdurulmuşken biz bu koşullarda bütün kurallara uyarak provalarımıza devam ediyoruz. Şu anda ‘Halktan Biri’ adlı oyunumuzun genel provalarını yapmaktayız. Küçük bir işaret bekliyoruz. O işaretle birlikte artık gelebiliriz ve keyifle tiyatro seyredebiliriz dediği anda seyircimiz biz hazırız. Şu anda provasını yaptığımız 14 oyun var ve bunlardan beşi seyircimiz hadi dediği anda sahneye karşısına çıkabilecek durumda. Şu anda Şubat ayındayız 2021 yılında kalan 6 eserimizi de hazırlayıp hedeflerimizi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Biz bu süreçte ruhları tedavi etmek için varız. Burada barışı, kardeşliği, Dünya ve Türk edebiyatının en önemli eserlerini Mersin’in seyircisiyle buluşturmak için hazırız. Şu anda bütün Türkiye’de en çok çalışan kurum Mersin Şehir Tiyatrosudur” dedi.

 

“ŞU ANDA 60 KİŞİLİK BİR EKİBİZ”

Atak, şu anda 60 kişilik bir ekip olduklarını dile getirerek, “Bir düstur edindik, 2021’e 21 eserle diye bir program hazırladık. Mersin’de şehir Tiyatrosunun 20 yıllık bir geçmişi var. Çok değerli ustalar tarafından kurulmuş ancak zamanla sanata ve sanatçıya bakış açısı pek de bizim beklediğimiz gibi olmayan siyasetçilerin elinde kalınca belediye tiyatrosu biraz geri planda kalmış. Bengi Hanım’ın dairenin başına geçmesiyle birlikte yeniden yapılanma sürecine girdik. Yeniden yapılanma sürecinde de bir sınav yaptık ve Türkiye çapından 300 arkadaşımız başvuruda bulundu. Tekbik desteğe çok büyük bir ihtiyacımız vardı. Sahnede iki çok büyük bir oyun seyredersiniz ama sahne arkasında çok büyük bir ekip vardır. Bununla beraber 40 yeni arkadaşla yolumuza devam ediyoruz. Şu anda 60 kişilik bir ekibiz. Bu çok büyük bir şans. Türkiye’ye örnek olmasını diliyoruz” dedi.

 

“BUNUN ADI SOSYAL MESAFE DEĞİL FİZİKSEL MESAFE OLMALI”

Son zamanlarda sıklıkla kullanılan ‘Sosyal mesafe’ kavramının toplum tarafından çok fazla yanlış anlaşıldığını ifade eden Atak, “Bunun adı sosyal mesafe değil fiziksel mesafe olmalı. Sosyal mesafeleri koruduğumuz zamanda insanlar birbirinden iyice uzaklaşmaya başladı. Oysa biz fiziki mesafelere dikkat ederek sosyal mesafelere kısaltmaya çalışıyoruz. Bunu nasıl başarıyoruz? İlk olarak eserlerimizi dijital platformlardan paylaşarak toplumumuzla her zaman etkileşim halindeyiz. İkinci olarak Vahap Seçer Başkanımızın isteğiyle bir radyo stüdyosunu kurduk. Çok güzel bir stüdyo kurduk. O stüdyomuzda öyküler, masallar, iki üç kişilik oyunlar seslendiriyoruz. Bunlar da yayınlanmaya başladı. Bunların açılışını Atatürk’ ün büyük eseri Nutuk ile yapmıştık. Bunu da Mersin’in Kurtuluş Günü olan 3 Ocak tarihinde yayınlandı. Bu bizim için büyük bir onur” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN KÜLTÜREL GEÇMİŞİ AÇISINDAN ÇOK ZENGİN”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak Atak sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“Öyle zengin bir ülkede yaşıyoruz ki ve Mersin kültürel geçmişi açısında öyle zengin bir şehir ki, 6-7 aydır buradayım hala gezmediğim, görmediğim kültürel varlıklar var. Bütün bunlarla birlikte sanatımızı da birleştirerek Mersin halkına sunma gayreti ve hevesi içerisindeyiz. Ancak hevesimiz kursağımızda kalıyor, seyircimizle buluşamıyoruz. Sanıyorum Mart ayından itibaren seyirciyle buluşma olacak. Aslında şunu da söylemekte yarar var: Tiyatroların kapalı olmasıyla ilgili bir yasak yok. Devletin böyle bir genelgesi yok. Fakat neresinden bakarsanız bakın nefes nefese yapılan bir iş. Maskeyle oynayamayız. Bağırdığımız anda ağzımızdan çıkacak damlacıkların nerelere ulaşacağını hesaplayamayız. Tedbirli olmak zorundayız. Geçenler ‘Sevgi’ kavramı üzerine bir tartışma olmuş mecliste. Bizim de tek bir amacımız var o da ‘Sevgiyi yerleştirmek’. Mersin’ de öyle ilginç bir toplum var ki, bir şehirde önce tiyatro kurulur, arkasından çok sesli müziğe alışsınlar diye senfoni orkestrası kurulur sonra opera gelir. Mersin öyle bir şehir ki bunların hiçbiri yokken önce opera kuruldu. Ve opera lebaleb dolu. Bu demektir ki burada ciddi bir sanatsever kitle var”

 

ŞEHİR TİYATROSU’NUN 2021 AJANDASI

*Halktan Biri

*Ölümü Ardında Gezdirenler

*Vahşet Tanrısı

*Abelard ve Heloıse

*Kozalar

*Nihayet Bitti

*İçerdekiler

*Macbeth

*Matruşka

*zengin Mutfağı

*Kocasını Pişiren Kadın

*Terzi makası

*Ayrılık

*Aslolan Hayattır