Eğitim Sen Mersin Şubesi 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutladı | Güney Gazetesi Mersin

Eğitim Sen Mersin Şubesi 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutladı

Eğitim Sen Mersin Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşma yapan Yükseköğretim Sekreteri Duygu Taner, “Eğitim Sen olarak, tüm dünya ve Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutluyor, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Mersin Şubesi 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutladı


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” dolayısıyla Eğitim Sen Mersin şubesi basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşma yapan Şube Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Duygu Taner, “UNESCO verilerine göre dünyada yaklaşık 5 bini yerli dili olmak üzere 7 binden fazla dil konuşulmaktadır. Bu dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. UNESCO’ya göre, yüz yıl içinde bir dili konuşacak çocuk kalmayacak durumda ise o dil tehlikede, bir dili konuşan hiç çocuk kalmamışsa o dil ölü kabul edilmektedir. UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre Türkiye’de 18 dil yok olmuş veya yok olma tehlikesi altındadır” dedi.

 

“SIK SIK SİYASAL İSTİSMAR KONUSU YAPILIYOR”

Taner, “Eğitim biliminin temel ilkesini oluşturan ‘Anadilinde eğitim’ talepleri her dönem ırkçı-şoven duygu ve tepkilerle karşılanmakta, sık sık siyasal istismar konusu yapılmaktadır. Açıktır ki, resmi dil dışındaki anadillerinin varlığına, yaşamasına ve öğrenilmesine karşı çıkmak, bir yönüyle eğitim biliminin en temel ilkesine karşı çıkmak, bilime meydan okumak anlamına gelmektedir. Milyonlarca çocuğun kendi anadili ile eğitim görmesine ‘ülke bölünür’ paranoyası ile yaklaşılması ve ‘suç’ olarak nitelendirilmesi kabul edilebilir bir tutum değildir. Eğitim Sen olarak, tüm dünya ve Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutluyor, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi. (Haber Merkezi)