Belediyenin görüşünü rapora bile almadılar | Güney Gazetesi Mersin

Belediyenin görüşünü rapora bile almadılar

Mersin Liman İşletmeciliğinin liman sahasını Atatürk Parkı’na doğru genişletme projesi için hazırlanan ÇED raporunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin görüşünün dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Belediye meclisi, liman genişlemesini uygun bulmadığı yönünde bir karar aldı. Ancak bu karar nihai ÇED raporunun ‘kurum görüşleri’ bölümünde görülmüyor. Raporun o bölümünde sadece belediyenin “Bu konuyu mecliste görüşüp bildireceğiz” şeklindeki yazısı yer alıyor.

Belediyenin görüşünü rapora bile almadılar


ABİDİN YAĞMUR

 

Uluslararası Mersin Liman İşletmeciliğinin batıya doğru genişleme ve yeni konteyner stoklama alanları açma girişimleri Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından idari yargıya taşınmıştı. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın da projeyi uygun bulmadığı, belediye meclisinin de “uygun değildir” diye karar aldığı ancak bunun ÇED raporuna bile yansıtılmadığı ortaya çıktı.

MİP tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai kabul edilen ÇED raporunda, çeşitli kamu kurumlarının görüşleri yer alıyor. Karayolları, DSİ, Kıyı Emniyeti, Ulaştırma Bakanlığı gibi kurumlar proje ile ilgili görüşlerini, çekince ve uyarılarını bildirmiş ve dikkat çektikleri şartların yerine getirilmesi kaydıyla projeyi uygun bulduklarını bildirmiş.

Nihai ÇED raporunda, kurum görüşleri bölümünde Mersin Büyükşehir Belediyesinden gelen bir evrak da yer alıyor. 14 Ağustos 2018 tarihli yazıda, proje ile kurum görüşünün belirlenmesi için konunun belediye meclisine sevk edildiği, kurumun görüşünü meclis kararının ardından bildireceği kaydediliyor.

 

BELEDİYE 1 AY İÇİNDE GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRDİ

Nitekim 13 Ağustos 2018 tarihli Büyükşehir Belediye Meclisinde proje ilgili görüş belirlenmesi için konu İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonu'na havale ediliyor.

Komisyonların çalışmalarını tamamlamasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi 10 Eylül 2018 tarihinde “Sahilde bulunan açık park alanlarının önünün kapandığı ve idarece çalışmaları devam eden Kruvaziyer Liman çalışmalarını olumsuz etkilediği anlaşıldığından plan tekliflerine ilişkin kurum görüşünün uygun olmadığına” dair kararı oy çokluğuyla alıyor.

2018 yılının eylül ayında Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan bu karar, 2020 yılının eylül ayında nihai kabul edilen ÇED raporunda yer bulamıyor. Yani ÇED süreci, şehrin en önemli kurumunun görüş ve onayı alınmadan tamamlanmış oluyor.

 

 

YÜZLERCE KAMYON TAŞ TAŞIYACAK

Mersin Limanı’nın 2009 yılında onaylanan genişleme projesi kapsamında 123 bin 677 metrekare ilave dolgu alanına izin çıkmış ancak şirket 27 bin 912 metrekare alanda dolgu yapmıştı. Son projede ise şirket güneyine 176 bin 335 metrekare ilave dolgu alanı yapacak. ÇED raporunda dolgu çalışmasının amacı “liman kapasitesini, depolama ve operasyonel kapasiteyi arttırmak” olarak özetleniyor.

ÇED raporuna göre dolgu alanı için kullanılacak malzeme yaklaşık olarak 2 milyon 380 bin 197 metreküp olacak. Dolguda kullanılacak malzeme bölgede bulunan taş ocaklarından sağlanacaktır.

Dolgu malzemesi olarak kullanılacak taşlar proje alanına 19 kilometre uzaklıktaki Çelebili Köyü, İçmeler mevkiinde ÇED kararı bulunan ocaklardan temin edilecek.

Taş nakliyesi için taşocağından liman sahasına kadar binlerce kamyon seferi düzenlenecek. Liman işletmecisi kamyon seferleri için Karayolları Bölge Müdürlüğünden onaylı bir proje hazırlayacak.