Yiğit muhtaç olmuş erzak kolisine! | Güney Gazetesi Mersin

Yiğit muhtaç olmuş erzak kolisine!

Pandemi kısıtlamaları esnafın kepenk indirmesine, on binlerce insanın işsiz kalmasına neden oldu. Sosyal güvenceleri, gelirleri olmayan vatandaşlar bu süreçte en fazla muhtarlıkların kapısını çaldı. Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, “Bugüne kadar erzak için gelmemiş insanlar muhtarlıklara erzak yardımı başvurusunda bulunmaya başladı. Bir koli veriyoruz ama verdiğimiz koli bir haftada bitiyor ve vatandaş bize bir daha yardım başvurusunda bulunuyor” dedi. Hal Mahallesi Muhtarı Sıdık Karaman da benzer izlenimlere sahip. Karaman, erzak yardımı talebinde bulunanların sayısında yüzde 50 artış var diyor.

Yiğit muhtaç olmuş erzak kolisine!


Zeliha ÖZİPEK

 

Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Kiramithane Mahallesi Muhtarı olan Ali Gülgen, pandemi sürecinde vatandaşların mahalle muhtarlıklarından yardım taleplerinin çok arttığına dikkat çekerek, özellikle erzak yardımı talebinde artış olduğunu söyledi.

Gülgen, “Bu süreçte muhtarlıklara en fazla erzak yardımı başvurusunda bulunuyorlar. Eskiden mahallelerimizde 150 erzak dağıtıyorduk ve bir süre vatandaşlarımız idare ediyordu ama bu süreçte 300 erzak dağıtıyoruz yine de yetmiyor. Bugüne kadar erzak için gelmemiş insanlar muhtarlıklara yardım başvurusunda bulunmaya gelmeye başladı. Peki bu neden oluyor? Lokantalar kapalı, kahveler kapalı, kafeler kapalı ve burada çalışan bütün insanlar 7-8 aydır işsiz. Hiçbir gelirleri de ve aynı zamanda bunların çoğu da SSK’lı değil.  Bu adamlar ne yapacak? Bu yüzden ilk müracaat ettikleri yer muhtarlıkla oluyor. Adam geliyor muhtarlığa, kendini izah ediyor. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim yardımımız da yetmiyor. Örneğin bir koli veriyoruz ama verdiğimiz koli bir haftada bitiyor ve vatandaş bize bir daha yardım başvurusunda bulunuyor” dedi.

 

“FAKİRLİK BELGESİ İSTEYENLERİN SAYISI ARTTI”

Kısıtlamalarla birlikte fakirlik belgesi isteyen vatandaşların sayısında da ciddi artış olduğunu söyleyen Gülgen, artık fakirlik belgelerinin muhtarlıklar tarafından verilmediğine dikkat çekerek, “Bazı kurumlar artık istemiyor ama yine de isteyen insanlar var. Nedeni ise bazı özel yardım kuruluşlarından, özel insanlardan, fabrikalardan, iş adamlarından yardım istemeye gidenler oluyor. Örneğin erzak yardımı, para yardımı, kira yardımı isteyenler gelip muhtarlıklardan fakirlik ilmühaberi bu zamanlarda çok fazla istiyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

 

“İKİ MİSLİ ERZAK DAĞITIYORUZ AMA YETMİYOR”

Hal Mahallesi muhtarı Sıdık Kahraman ise pandemi sürecinde özellikle gıda alanında vatandaşların yardım taleplerinin çok fazla arttığına dikkat çekerek, “Pandemiden dolayı vatandaşların çoğu işten ayrıldı. İşsiz kalan vatandaşların muhtarlıklara yardım talebi bu süreçte yüzde 50 artmış durumda. Gerek gıda konusunda gerek yardım konusunda vatandaşların talebi arttı. Yardımları Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden talep ediyoruz fakat bu süreçte herhangi bir geri dönüş alamadık. Daha çok Ramazan aylarında yardımlar gerçekleştiriliyor. Vatandaşlar bizden yardım istiyor biz de gerekli yerlere iletiyoruz ama geri dönüş alamıyoruz” şeklinde konuştu.