“Emekçiler sefaletle uğraşıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Emekçiler sefaletle uğraşıyor”

Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya "İnsanca bir yaşam için ücretler arttırılsın, zamlar geri alınsın. Emekçiler yoksulluk ve sefaletle uğraşırken patronlar karlarına kar katıyor” dedi.

“Emekçiler sefaletle uğraşıyor”


Zeliha ÖZİPEK

 

Emek Partisi Mersin İl Örgütü, parti binası önünde düzenlediği basın açıklamasında hükümete seslendi. EMEP İl Başkanı Yusuf Kaya burada yaptığı konuşmada, “Emekçilerin vergilerinden oluşan bütçe; sermaye gruplarına altın tepsiyle sunulurken, emekçilerin payına ise açlık yoksulluk ve sefalet düşmektedir ifadelerini kullandı. Kaya, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Elazığ Harput ziyaretinde ortaya çıkan bir görüntü, saklayamadık larıgerçeği olanca çıplaklığıyla göstermiştir. Erdoğan ve Soylu'nun yanına yaklaşan yaşlı bir kadın "Oğlum askerden geldi, ameliyatlıyım, ben açım açım" diyerek ”Yüksek Koruma Duvarını” aşmış, yoksulluğu ve açlığı gözler önüne sermiştir.Salgın süresince işçi ve emekçilere tek seçenek sunuldu. Ya çalışırken Covid-19’a yakalanarak hastalıktan ölüm ya da artan işsizlik ve düşük ücret dayatmasıyla evinize ekmek götüremediğiniz için açlıktan ölüm. Bu ülkede toplanan vergilerin büyük bir bölümü işçi veemekçilerden toplanmaktadır, halktan toplanan bu vergiler pandemi döneminde bile işçi ve emekçiler için kullanılmamakta; tam tersine sermaye sınıfına teşvik ve kaynak olaraksunulmaktadır. Büyük şirketlerin milyarlarca lira vergi ve sigorta prim borçları silinirken halka ve emekçilere iban numarası gönderilerek para istenmektedir” dedi.

 

“İŞÇİ YOKSULLUKLA BOĞUŞURKEN ZENGİN SERVETİNE SERVET KATIYOR”

Büyük sermaye sahipleri sırça köşklerinde otururken, işçi ve emekçiler zorunlu olarak ve hiçbir önlem alınmadan fabrikalara, işletmelere, tarlalara gönderilmektedir diyen Kaya, “Covid-19’un ayrımsız herkese bulaştığını propaganda ederek hepimiz aynı gemideyiz diyorlar ama hastalığın genel ama sonuçlarının sınıfsal olduğunu gizlemeye çalışıyorlar. İşçisi köylüsü bir yandan salgın bir yandan artan gıda enflasyonu, işsizlik, açlık ve yoksullukla boğuşurken zenginler servetlerine servet katıyorlar. 2020 yılında milyoner sayısı yaklaşık 83 bin kişi artarak 308 bini aşmıştır.Salgın döneminde halka iki maske dağıtamayan, sağlık emekçilerini koruyamadığı için ölüme terk eden siyasal iktidar; geçmediğimiz köprü, uçmadığımız hava alanı, gitmediğimiz hastane için 5’li müteahhit çetesi başta olmak üzere sermayeye bütçeden milyarlarca lira para ödemektedir” dedi.

 

“İŞÇİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLMİŞ”

Kaya, “Pandemi döneminde binlerce işyeri kapatılmış, kapatılan bu işyerlerinde çalışan yüz binlerce işçi ve emekçi açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmiştir. Bazı işçiler, günlük 47 tl ye mahkûm edilirken, yoksulluk ve açlık sarmalında kıvranan bu insanların bir kısmı son dönemlerde çözümü intihar etmekte bulmaktadır. Şimdi de iş kanunun 25. Maddesi olan “kod 29”uygulaması, işten atmanın kirli bir yolu olarak bu pandemi döneminde yoğun olarak uygulamaya sokulmuştur.Pek çok ülke nüfusunun iki üç katı aşı almış ya da parasını ödeyip rezervasyon yaptırmıştır. AKP yönetimi getirdiği 3 -5 milyon doz aşıyla ülke insanın tamamı aşı oluyormuş gibi reklam etse de hala sağlıkçılar ve 65 yaş üstü ancak aşı olabilmiş durumdadır. 80 milyon ülke insanı hala aşı beklemektedir” dedi.