Zeliha ÖZİPEK
İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, her şantiyeye bir şantiye şefinin görevlendirilmesiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Şube Başkanı Gülçin Barbaros, şantiye şefliğinin tam zamanlı bir görev olduğunu dile getirerek, “Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde hepimizin gözü önünde sadece kağıt üzerinde kalması ülkemiz için bir utanç kaynağıdır” ifadelerine yer verdi.
İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi düzenlediği basın açıklamasında, topraklarının yüzde 93'ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye'de yapı üretimi denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde sürdürülmektedir diyerek şantiye şefliğinin önemine vurgu yaptı. Oda başkanı Gülçin Barbaros, şantiye şefliğinin tam zamanlı bir görev olduğuna dile getirerek, “Bilindiği üzere şantiye şefliği; yapı üretimi veya mimarlık-mühendislik hizmeti gerektiren herhangi bir imalatın plan, proje, resim ve hesaplarına, fen ve sanat kurallarına, genel şantiye organizasyonu işlerine dair teknik mevzuata uygun olarak yürütülme ve denetlenme işidir. Şantiye şefinin önemli görevleri bulunmaktadır; bunlardan ilki yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ikincisi inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi, üçüncüsü iş güvenliğinin sağlanması işçi sağlığının gözetilmesidir” dedi.
Şantiye şefinin şantiyeden hiç ayrılmamasına gerektiğini söyleyen Barbaros, “Şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gereken bir görev olması gerekir. Bir mühendisin mevzuatta izin verildiği gibi, 30.000 m2`ye kadar 5 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. Üstelik ilgili mevzuata göre, yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmamaktadır. Bu koşullarda, nitelikli bir yapım hizmeti sunmak olanaksız hale gelmiştir, gelmektedir” dedi.