“Bu yasa, yandaş firmaların yanında” | Güney Gazetesi Mersin

“Bu yasa, yandaş firmaların yanında”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Başarır, AKP milletvekilleri tarafından verilen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifleriyle” ilgili, “Bu Kanun değişikliği teklifi yasalaştığı takdirde, son yıllarda ihalesi yapılan neredeyse bütün altyapı projelerinde de devlet, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı vasıtasıyla kefil olarak devreye girecektir. Bunların arasında, yüksek maliyetli ve garanti verilen şehir hastaneleri ve otoyol projeleri de bulunmaktadır” dedi.

“Bu yasa, yandaş firmaların yanında”


AKP’li milletvekilleri tarafından “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” verilmesiyle ilgili CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Başarır, “Bu Kanun değişikliği teklifi yasalaştığı takdirde, son yıllarda ihalesi yapılan neredeyse bütün altyapı projelerinde de devlet, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı vasıtasıyla kefil olarak devreye girecektir. Bunların arasında, yüksek maliyetli ve garanti verilen şehir hastaneleri ve otoyol projeleri de bulunmaktadır. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu gibi yüksek maliyetli projelerde şirketlerin aldıkları kredilerin toplam 17,2 milyar dolarlık kısmına Hazine kefil olmuş durumdadır. Bu da demek oluyor ki krediyi alan şirket, borcunu ödeyemezse yabancı finans kuruluşu, bu tahsilatı devletten yapabilecek konuma gelecektir.Pandemi sürecinde, esnafın borçları faizle ötelenmiş, esnafa haciz gelmiş ve esnaf büyük oranda da kepenk kapatmıştır. 2020 yılında 99 bin 588 esnafın dükkânı ve 40 bin 735 şirket kapanmıştır. Esnafa, işçiye, çiftçiye pandemi sürecinde yardım etmeyen iktidar, bu yasa teklifiyle de halkın değil, yandaş firmaların yanında yer almaya devam etmekte olduğunu ortaya koymaktadır” açıklamalarında bulundu.

Başarır önergesinde şu sorulara yer verdi:

“15 Mart 2020 tarihinden bu zamana kadar Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) kapsamında yap -işlet-devret modeliyle hangi ihaleler yapılmıştır? Bu ihaleleri hangi firmalar hangi bedel karşılığında almıştır? 15 Mart 2020 tarihinden sonra ihalesi yapılan işlerden hangilerinin uygulama sözleşmesi imzalanmış, hangilerinin imzalanmamıştır?15 Mart 2020 tarihinden bu zamana kadar, Bakanlığınız ya da Bakanlığınıza bağlı kamu kurum ve kuruluşlarından ihale alan şirketlerin hangileri yabancı finans kuruluşlarından kredi talebinde bulunmuştur?” (Haber Merkezi)