Esnaf hem umutlu hem kaygılı | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf hem umutlu hem kaygılı

Koronavirüs tedbirleri kısmen gevşetildi ve Türkiye yeni bir sürece girdi. Koronavirüs salgını sürecinde önlemlerden en çok etkilenen kesimin başında gelen esnaf, önlemlerin gevşetilmesinden memnun ancak gelecekten kaygılı. Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, hafta sonu sokağa çıkma yasağının 2 günden bir güne düşürülmesinden memnun olduklarını ancak Pazar günlerinin de serbest olmasını beklediklerini vurguladı.

Esnaf hem umutlu hem kaygılı


ABİDİN YAĞMUR

 

Koronavirüs tedbirleri kısmen gevşetildi ve Türkiye yeni bir sürece girdi. Koronavirüs salgını sürecinde önlemlerden en çok etkilenen kesimin başında gelen esnaf, önlemlerin gevşetilmesinden memnun ancak gelecekten kaygılı.

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, hafta sonu sokağa çıkma yasağının 2 günden bir güne düşürülmesinden memnun olduklarını ancak Pazar günlerinin de serbest olmasını beklediklerini vurguladı.

Algüllü,   “Lokantalarda, tantuni salonlarında, çay ocaklarında müşteri alamayan esnafımız bundan sonra yüzde 50 kapasiteyle çalışmaya başlayacaklar. Bu bizim için ümit verici bir gelişme. Ama Pazar yasağının kalkmaması bizde hayal kırıklığı yarattı. Pazar günleri Mersin çarşı esnafı açısından önemli. Hafta içi çalışan insanlar çocuklarıyla pazar günü çarşıya gezmeye çıkıyorlar. Buradan geçip Atatürk Parkı’na doğru gidip deniz havası alıyorlar. Bu açıdan Pazar günleri alışverişlerimiz daha yoğun geçerdi. Bir süre daha pazarları dükkanları açamayacağız ama en azından cumartesinin serbest olması, yeme içme mekanlarının müşteri kabul etmeye başlaması umutlarımızı artırdı” dedi.

 

“1 YIL İÇERDEYİZ. NASIL TOPARLARIZ BİLMİYORUZ”

Pandemi sürecinde vatandaşın alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden Algüllü şunları söyledi: “Dışarı çıkıp gezemeyen insanlar temel gıda dışındaki ihtiyaçlarını ikinci, üçüncü plana atmaya başladı. Örneğin gezemeyen bir insan ayakkabı almıyor, saat almıyor, kemer almıyor. Dayanıklı tüketim malzemelerini almıyor. Cumartesi Pazar evde ne yerim, ne içerim onun hesabını yapıyorlar. Bu açıdan serbest bırakmalar bir nebze ümit verici. Tabi sağlık kurallarına, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmemiz lazım. Vaka sayılarının azaldığını görmek istiyoruz Mersin’de. Azalırsa Pazar günleri için de bir gevşeme söz konusu olacak. Tersi durumu düşünmek istemiyoruz. Yeni dönemin esnafımız için iyi geçmesini diliyorum. Buna çok ihtiyacımız var. Esnafımız gerçekten son 1 yıldır çok ezildi. Çok sıkıntılarla boğuştu. İnsanlar sürekli borçlandı. Şu anda borçlarını ödeyemiyorlar. 1 yıl içerdeyiz. Bu 1 yılı ne kadar zamanda çıkarabiliriz, bunu da bilmiyoruz. Ümit ediyorum bundan sonraki süreçte vaka sayıları azalışa geçer ve en azından yazın rahat bir nefes alırız. Birtakım destekler verildi. Verilmedi dersek doğru olmaz. Ama bütün esnaf faydalanamadı. Özel banka kredileri ertelenmedi. Herkes bütün limitlerini kullandı. Kiralar ertelendi ama yeni kira zamanı geldi. Alışveriş yapamadan bir kışı geçirdik. O kadar birikti ki zararlar bunu ne kadar sürede çıkarabiliriz bilmiyoruz. Şu an esnafın gündemi ayakta kalabilmek.”

 

EN ÇOK TANTUNİ TUTKUNLARI SEVİNDİ

Koronavirüs tedbirlerinde yeni aşamaya girildi ve aylardır kapalı olan lokantalara kapasitenin yüzde 50’si oranında masa müşterisi kabul etme izni verildi. Yeni uygulama Mersin’de en çok tantuni severleri memnun etti. Yasağın kalkmasının ardından çok sayıda Mersinli tantuni salonlarına giderek tantuni yedi. Aylar sonra ilk kez lokantada tantuni yiyebildiğini söyleyen bir vatandaş “Paket servisi de vardı ama tantuni sıcak sıcak, buharı üzerindeyken yenir. Özlemimizi giderdik” dedi. Yüzde 50 kapasite ile çalışmanın ilk günü lokantaların genel olarak az sayıda müşteri ağırladığı da gözlendi. Öğle yemeği saatlerinde şehir merkezinde lokantalar yüzde 50 kapasiteye bile ulaşamadı. Sivas köftecisi işletmecisi Emrah Aydur, “Normalleşmenin ilk gününde henüz masa müşterimiz çok artmadı. Biz zaten aylardır o kadar zorlandık ki yüzde 50 kapasiteyi bırakın yüzde 20 kapasiteye bile razıydık” dedi.