Mersin’in akciğerine “taşocağı” hançeri | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’in akciğerine “taşocağı” hançeri

Geçtiğimiz yıllarda Gözne yaylasında bir taşocağına izin veren Çevre Bakanlığı yaylada bir başka taşocağına daha izin verdi. Civar köylerde yaşayan vatandaşlar isyan etti: “Nefes almak istiyoruz!

Mersin’in akciğerine “taşocağı” hançeri


ABİDİN YAĞMUR

 

Yaz aylarında on binlerce Mersinlinin uğrak yeri olan Gözne yaylası son zamanlarda temiz havası ve ormanlarını tehdit eden taşocağı projeleriyle gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda Gözne yaylasında bir taşocağına onay vermişti. O taşocağı çalışmaya devam ediyor. Bakanlık aynı bölge bir başka taşocağına daha izin verince Gözne ve civarındaki köylerde yaşayanlar isyan etti.

 

“SEDİR AĞAÇLARI KURUDU”

Gözne Mahallesi Muhtarı Şevket Taşkın, “Buralarda taşocağı istemiyoruz. Çünkü buralar Mersin’in, Adana’nın akciğeri. Mevcut taşocağı ağaçlarımızı kuruttu, sedir ağaçlarımız kurudu, orada az bir ağaç kaldı. Buradan taş çekeceklerine gitsinler orman olmayan yerlerden taş çeksinler. Mevcut taşocağı var, bir tane daha istemiyoruz” dedi.

 

“YÖRÜKLERİN DAVAR GÜDECEĞİ YER KALMADI”

Gözneyi Sevenler Derneği Başkanı Hayrettin Zengin de, “Bu taşocağının zararlarını bütün civar mahalleler, yaylalar görecek. Gözne’nin suyu zaten kesildi taşocağından dolayı. Bu bölgede yaklaşık 50 yörük aile davar güdüyor. Mera kalmadı, davarları güdecek yerleri kalmadı. Taşocağı nedeniyle davar besleyemeyeceğiz, zeytin ağaçları, andız ağaçları yok olacak.  Andız pekmezi yapamayacağız biz.  Dışarıya çamaşır seremeyeceğiz. Çünkü her taraf toz olacak. Nefes alma özgürlüğümüz engelleniyor. Yazın buraya 150 bin insan geliyor temiz hava var diye. Taşocağı açılırsa temiz havamız kalmayacak” ifadelerini kullandı.