Eğitimciler ve sağlıkçılar endişeli | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimciler ve sağlıkçılar endişeli

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ve Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, salgın koşullarında yüz yüze eğitimi değerlendirdi. Mahmut Sümbül, “Yüz yüze eğitim başlıyorken her yerin birden ticari kaygılarla açılması da anlaşılabilecek bir şey değil. Bu Mersin’de de Türkiye genelinde de pandeminin tekrardan tırmanışa geçeceğinin göstergesidir” dedi. Dr. Mehmet Antmen de “Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilere ve öğretmenlere her hafta test yapılması gerekir. Hijyen konusunda gerekli desteklerin de verilmesi gerekiyor. Var mı böyle bir strateji? Yok” ifadelerini kullandı.

Eğitimciler ve sağlıkçılar endişeli


ZELİHA ÖZİPEK

 

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ve Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilgili düşüncelerini gazetemize değerlendirdi.  Öğretmenler de, hekimler de yeterince önlem alınmadan okulların açıldığını ve bunun da koronavirüs riskini artırdığını düşünüyor.

Türkiye geneli tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim-öğretimin 2 Mart’ta başlamasıyla birlikte hem ailelerde hem eğitimcilerde bir endişe hali ortaya çıktı.

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül şu an Mersin’in durumunun riskli olduğunu dile getirdi.

Sümbül,  “Mersin Sağlık İl Müdürlüğüne dilekçe verdik. Dilekçede şunu belirttik: Aşılamanın köy okullarında başlaması olumlu ama çok gecikmiş bir karar. Lütfen bunu hızlandırın. İkincisi eğitimin tüm taraflarının aşılanması gerekiyor. Sadece öğretmenlerin ve öğrencilerin değil; okulda kantinde çalışanlar, servisçiler ve temizlik görevlileri dahil herkes aşılanmadıkça bu problemi aşmış olmayız. Burada aslında toplumsal bağışıklıkta önemli. Her tarafından açılmasına dair yeni düzenlemeler yapılırken okulların açılması için belli düzenlemeler yapılması gerekiyor. Dünya genelinde okullar açık diğer yerler kapalıydı. Türkiye’de keşke bu yapılabilseydi. Yüz yüze eğitim olmazsa olmazdır. Yüz yüze eğitimin bu kadar kesintiye uğraması eğitimdeki eşitsizlikleri daha da arttırdı. Bugüne kadar gecikmesi büyük bir problemdi. Yüz yüze eğitim başlıyorken her yerin birden ticari kaygılarla açılması da anlaşılabilecek bir şey değil. Bu Mersin’de de Türkiye genelinde de pandeminin tekrardan tırmanışa geçeceğinin göstergesidir. Bulaş sayıları da gittikçe artıyor. Uzak eğitimde bir yandan devam ederken sınavların yüz yüze olması ve özellikle Mersin gibi riskli bir yerde kabul edilebilir bir şey değil. Bu anlaşılabilir bir karar değil. Sağlık her şeyden önemli. Yapılacak sınavlar öğrenciler arasındaki eşitsizliği daha da arttıracak. Verilecek notlar öğrencilerin Üniversite sınavlarında etkili olacak. Bu eşitsizliği daha da arttıracak” dedi.

 

“MERSİN, TÜRKİYE’NİN BİR YANSIMASI”

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen ise hiçbir önlem alınmadan okulların açıldığını iddia etti.

Antmen, “Öncelikle mümkün olduğunca okulları açık tutmak lazım. Dünya genelinde 130’a yakın ülkede okullar açık. Ne olursa olsun okulları kapatın gibi bir yaklaşımımız yok. Bu bilimsellikten de aynı zamanda uzak bir yaklaşım olur. Ama şunu dikkate almak gerekir ki hiçbir önlem alınmadan okullar açılıyor, hiçbir bilimsel kriter olmadan okulları açıyorlar. Dünya Sağlık Örgütü 100 kişiden 5 kişide pozitif vaka çıkarsa okulları açamazsınız gibi bir karar var ama bizde son günlerde 10 bini geçen vaka sayılarıyla ve test vaka sayısı oranımız yüzde 7,5. Bu nedenle işin başında bir yanlışlık var. Mersin’ de de vaka oranlarını aynı görebiliriz. Çünkü Mersin Türkiye’nin bir yansıması. Bu anlamda bir kere vakaların azalması için önlemlerin alınması gerekir. Bizde hiç böyle bir şey yok. Ya da okulların açılmasıyla birlikte öğrencilere ve öğretmenlere her hafta test yapılması gerekir. Hijyen konusunda gerekli desteklerin de verilmesi gerekiyor. Var mı böyle bir strateji? Yok.  Hadi bunu da geçtik, en azından öğretmenleri aşılayın ondan sonra okulları açın. Şubat ayında güya öğretmenler aşılanacaktı. Şubat ayı da öğretmenlerin tümünün aşılanması için çok yeterli bir tarihti ama en ufak bir adım atılmadı” ifadelerine yer verdi.