Dış ticaret firmaları aşıda öncelik istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Dış ticaret firmaları aşıda öncelik istiyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 36 No’lu Yurtdışı Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyeleri sektörde yaşanan gelişmeleri ve pandemi sürecinin sektöre etkilerini değerlendirdi.

Dış ticaret firmaları aşıda öncelik istiyor


Özellikle dış ticarette konteyner bulma noktasında yaşanan sorunlara değinen Meclis Üyeleri, bu sorunun giderilmesi için çözüm önerilerini anlattı. Döviz kurlarındaki hareketliliğin dış ticarete yansımalarını da değerlendiren Meclis Üyeleri, ardından pandemi sürecinin sektöre etkileri hakkında bilgi verip yurtdışı ile temasların artırılabilmesi için gerekli aşılama pasaportunun alınabilmesi adına sektör temsilcilerine öncelikli aşı yapılması talebinde bulundu.

 

YILDIZGÖRER: “KONTEYNER BULUNMAZSA ÜRETİM DURUR”

36 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Dicle Gıda Genel Müdürü Serdar Yıldızgörer, dış ticarette en ciddi sorunu konteyner bulma noktasında yaşadıklarını söyledi. Özellikle gıda ticaretinde büyük sıkıntı oluştuğunu belirten Yıldızgörer, “Üstelik özellikle kuru gıda satışlarının artacağı Ramazan ayı yaklaşıyor. Bu dönemde ürünler ilgili yerlere yetiştirilemezse ciddi kayıplar yaşanır” dedi.

 

BARAN: “GÜMRÜK BOŞ KONTEYNER ÇIKIŞINI ENGELLEYEBİLİR”

Meclis Üyesi ve Baranmar Süt Gıda Ürünleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baran, covid nedeniyle Amerika’da birçok firmanın kapalı olup o bölgeye giden konteynerlerin boşaltılamaması nedeniyle boş konteyner bulmanın zorlaştığını anlattı. Türkiye’nin de ithalat ihracat dengesinin bozulduğunu, ithalatın azaldığını kaydeden Baran, “Örneğin 30 konteyner geliyorsa 60 konteyner göndermemiz gerekiyor. Gelen konteynerlerin de 10 tanesinde kimyasal taşınmış olsa gıda gönderme imkanı kalmıyor ve sıkıntı yaşanıyor” dedi.

İran’da lojistik maliyetlerin devlet desteği nedeniyle çok daha uygun olacağını kaydeden Baran, “Mersin liman fiyatları çok yüksek olması nedeniyle yükler İskenderun’a kaysa da Türk ekonomisi kazanıyordu. İran limanları devreye girerse Türk firmalar ağır yara alır” değerlendirmesini yaptı.

 

İÇENLER: “AVRUPA’DAN VİZE ALMAKTA ZORLANIYORUZ”

Meclis Üyesi ve Algan Gıda Maddeleri Genel Müdürü Zühal İçenler ise denizin yanı sıra kara yolu taşımasında da özellikle Avrupa’dan vize almakta zorlandıklarına dikkat çekti. Siyasi sorunların yanı sıra pandemi süreciyle sorunun daha da arttığını belirten İçenler, özellikle ihracatçı firmaların şoförlerine, çalışanlarına öncelikli covid aşısı yapılması talebinde bulundu. Bu sayede aşı pasaportu alınabileceğine değinen İçenler, uzun süren karantina süreçlerini de bu sayede aşabileceklerini söyledi. Döviz kurlarındaki hareketliliğe de değinen İçenler, bu konuda da aşırı dalgalanma değil istikrar beklediklerini ifade etti. Mersin Limanı ile ilgili yaşanan sorunlara da dikkat çeken İçenler, fiyatların çok yüksek olduğunu hatırlatarak, “Liman eğer 100 bin tonluk bir yükleme yapılırsa indirim yapabileceğini belirtiyor ancak bir firmanın bu rakamlara ulaşabilmesi çok zor” dedi. (Haber Merkezi)