“Ekmeği elimizden aldılar, bize gül kaldı demeyeceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Ekmeği elimizden aldılar, bize gül kaldı demeyeceğiz”

“Ekmeği elimizden aldılar, bize gül kaldı demeyeceğiz”


 

Kadın Adayları Destekleme Derneği, her yıl 8 Mart geleneği olarak ilan ettiği Türkiye’de temsilde cinsiyet eşitliği karnesini açıkladı. Karneye göre kadınların en yüksek oranla temsil edildiği yer olan parlamentoda kadınların temsil oranı yüzde 17,29! Kadın temsilinde birinci sırada HDP, ikinci sırada AKP, ardından CHP, MHP ve İyi Parti geliyor. Kabineye bakınca kadın oranı yüzde 11,76’ya düşüyor. 56 bakan yardımcısının sadece 5’i kadın. 81 ilden sadece 1’inin valisi kadın.

Yerel yönetimlerde de durum değişmiyor. Belediye başkanlığında ise kadının adı yok, kadın temsil oranı yüzde 1.5! Kadın muhtarların oranı ise yüzde 2,14. Akademiden yargıya karar alma mekanizmalarında eşit temsilden söz etmek yine zor. Yüksek yargıda kadın başkan maalesef yok. 200 rektör arasında sadece 17’si kadın.

Ka-Der Mersin Şube Başkanı Aysu Zeka, temsilde cinsiyet eşitliği karnesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“8 Mart karnesine göre Türkiye’nin eşit temsilde yine sınıfta kaldı. Kadınlar eşit temsil edilmedikçe erkekler öldürüyor. 2020 yılında pandemi ile evlere kapandığımız süreçte ekonomideki açmazların yanında kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddet ve yoksulluktaki artış küresel bir kriz olarak karşımıza bir kez daha çıktı. Ancak pandemi sırasında kadın liderlerin toplumlara nasıl çözüm getirebildiklerini de deneyimledik. Ataerkil sistemin krizin yaratıcısı olduğu ve karşılaştığı krizlere çözüm getiremediğini bir kez daha gördük. Kadınların karar alma mekanizmalarında etkin şekilde yer almadığı ülkeler pandemi sınavını veremedi. Mevcut krizlerden çıkamamamızın bir nedeninin de karnemize verileriyle yansıyan temsilde cinsiyet eşitsizliği ve kadınların toplumsal hayatın organizasyonuna ve sorunların çözümüne kendi deneyimlerini yansıtmalarının engellenmesi olduğu tartışmasız bir gerçek olarak karşımızda duruyor. KA.DER olarak tüm siyasi partilere ve kamuoyuna sesleniyoruz; kadınlar eşit olarak temsil edilmedikçe, erkek egemen zihniyet değişmedikçe demokratik ve refah bir toplum inşa edilemeyecektir. Tüm toplumların kadın bakış açısına, zekasına, algısına, deneyimine ihtiyacı var. İlk seçimde bu tablonun değişmesi; tüm varlıklar için daha güvenli, eşit, özgür, adil, insan haklarını ve gezegenin sürdürülebilirliğini gözeten bir toplum için birincil şarttır. Kadınlar olarak eşit temsil için mücadelemizi sürdüreceğiz, bunun için de kendi gücümüzden ve bir araya gelmekten başka hiçbir şeye ihtiyacımız yok. 1900’lerin başında ABD’de kadınlar greve giderken ABD’li süfrajet ve işçi hakları aktivisti Helen M. Todd’un ‘Ekmek ve Gül’ sloganını kullanıyorlardı. Emeklerinin karşılığı ücreti işaret eden ekmek ve uygun çalışma saatleri ve koşullarını ifade eden gül. Dünyayı değiştiren bu güçlü kadın mücadelesinin içini boşaltmaya çalışan erkek egemen zihniyet, 1857’de New York’ta greve giden tekstil işçisi kadınların haklı mücadelesine ithafen kabul edilen Dünya Kadınlar Günü’nde elimizden hala ekmeği alma gayreti içinde bize 8 Mart’ta çiçek vermeye çalışıyor. Kadınlar olarak büyük bedeller ödediğimiz 164 yılın ardından elimizden ekmeği aldılar, bize gül kaldı demeye razı olacağımızı beklemesinler.” (Haber Merkezi)