“Aşağıya bakmadan yan yana” | Güney Gazetesi Mersin

“Aşağıya bakmadan yan yana”

Mersin’de düzenlenen 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşüne yüzlerce kadın katıldı. Kadınlar erkek şiddetinden kadının eve kapatma girişimlerine, emek sömürüsünden ırkçılığa kadar birçok sorunla ilgili tepkilerini, taleplerini dile getirdi.

“Aşağıya bakmadan yan yana”


Mersin’deki çeşitli kadın örgütlerinin düzenlediği 7. Feminist Gece Yürüyüşü, akşam saatlerinde Beşiktaş Meydanı’nda başladı. Burada bir araya gelen kadınlar Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kadar yürüdü. Kadınlar “Atanmış hayata ve patriyarkaya karşı aşağıya bakmadan yan yana” yazılı bir pankart açtı, defler eşliğinde şarkılar, türküler söyledi.

Kadınların hazırladığı bildiri Ayşegül Göçmen ve Ayşe Jini Güneş okudu. Kadınların 8 Mart bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

“Geçen sene yüzlerce kadın bir araya gelerek yürüdüğümüz, sokak sokak meydan meydan sesimizi yükselttiğimiz, birbirimize temas ederek birbirimizden güç aldığımız günden bu yana hem çok şey değişti hem pek bir şey değişmedi. Patriyarkanın, baskının, şiddetin ve krizlerin binbir biçimi üzerine bir de pandemi eklenirken bizler bu zor günlerde umutsuzluğa kapılmamak için feminist mücadelemizden ve dayanışmamızdan güç aldık. Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana yaşadığımız COVİD-19 sürecinde evlere kapatılmayı ve kapatıldığımız evlerde şiddete, tacize ve yoksulluğa karşı isyanımızı bir kenara bırakmayı kabul etmedik. Pandemi boyunca kadın dayanışmasıyla birbirimizin çaresi olan bizler, yine birbirimizden güç almak için; emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız ve haklarımız bizimdir demek için; kadın dayanışmasını büyütmek için buradayız.”

 

“HAYAT EVE SIĞMADI”

“Tüm dünyanın belirsiz bir krize sürüklendiği pandemi de ''hayat eve sığar'' dediniz.  Sığmadı. Sığmıyor! Pandemi bahanesi ile evlere hapsettiğiniz biz kadınlar her türlü şiddete maruz bırakılırken üzerine bir de şiddet azalıyor dediniz. Azalmadı! Artan bakım yükü, evin hiç bitmeyen işleri hep kadınların sırtında.  Aileniz çürüyor, içten içe kokuyor. Kendimize ait bir ev mi var? Kendimize ait bir oda mı var? Kendimize ait bir hayat mı var? Var edeceğiz. Patriyarkanın, saray rejiminin, sömürünün ve erkek şiddetinin karşısında, hayatımızı ve haklarımızı savunmaktan vazgeçmedik. Ekonomik, siyasi ve eril krizin faturasının biz kadınlara kesilmesini, salgında evlere kapatılmayı kabul etmedik. Bugün de 8 mart için , birbirimiz için sokaklara aktık, meydanları doldurduk.”

 

ASLA BİRBİRİNDEN VAZGEÇMEYEN KADINLARIZ”

“Geçtiğimiz yıl boyunca ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demekten vazgeçmedik, her bulduğumuz fırsatta da söylemekten vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni, 6284 Sayılı Kanun’u, önleme ve koruma kararlarını uygulamayan erkek-devlete “Suçlu sensin!” diyen kadınlar biziz! Şiddet faili erkeklerin cezasız bırakıldığını, kadın katillerine verilen cezaların yaşamak için öz savunma uygulamak zorunda olan kadınlara verildiğini gören ve birbirinden asla vazgeçmeyen kadınlarız! Cezasızlık politikalarınız biz kadınlara her an ölüm ve şiddet olarak geri dönerken bir kez daha diyoruz ki eşit ve özgür bir yaşam kurana kadar kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Suçlu, cezasızlıkla erkekliği ödüllendiren polis, yargı ve iktidar. Ve öz savunma bizim yaşam hakkımız!   Erkek şiddetine karşı hayatını savunduğu için tutsak edilen kadın arkadaşlarımızın sesini sesimize katıyoruz. Çıplak aramaya maruz bırakılan, tacizin birçok şeklini yaşamış ve bunu ifşa etme cesaretini kendinde bulan ve bulamayan bütün kadınların da sesleri bugün burada. Bizimle. Özgür, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden, emeği görünmeyen ve baskılar ile hapsedilen bütün kadınlar için bir aradayız.”

 

“PANDEMİ EKONOMİK SORUNLARI DERİNLEŞTİRDİ”

“Pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizi üstümüze yıkmaya çalışanları; ‘üretim devam etsin’ diye fabrika karantinalarında çalışmaya devam edilmesini, çocuk işçiliğin gizliden devam ettirilmesi için 20 yaş altı yasaklarından işçi gençlerin ve çocukların muafiyetini, esnek çalışmayı, evden çalışmayı, güvencesizliği biz kadınlara lütuf gibi sunanları unutmadık. Ne 3 çocuklu annelik kariyer planlarınıza ne de ev işlerinin doğal görevimiz olduğuna yönelik dayatmalarınıza uyduk!  Kod-29’a, ahlak safsatasıyla işten atılmalara, ücretsiz izne karşı direnen kadınlarız!  Mersin’in her yerinde emeği, iş güvencesi ve hakları için mücadele eden kadınlarız! Bir kere daha birlikteyiz! Çünkü bizlere dayatılan işsizlik ve yoksulluğa karşı biz emeğimize sahip çıkıyoruz ve ekonomik özgürlüğümüzü istiyoruz!” (Haber Merkezi)