Nükleer şov | Güney Gazetesi Mersin

Nükleer şov

Türkiye, inşaatı 4 yıldır devam eden nükleer santral için bir temel atma töreni daha düzenledi. Bu kez törenin nedeni santralin üçüncü ünitesinin montajına başlanmasıydı. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan ve inşaatı 4 yıldır devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinin üçüncü ünitesi için de şatafatlı bir temel atma töreni yapıldı. Çevrimiçi temel atma törenine Moskova’daki ofisinden katılan Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, temel atma töreni düzenleme çağrısının Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldiğini söyledi. Hem Putin, hem Erdoğan santralin güvenli ve çevre dostu olacağını iddia etti.

Nükleer şov


ABİDİN YAĞMUR

 

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan ve inşaatı 4 yıldır devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinin üçüncü ünitesi için de temel atma töreni yapıldı. Çevrimiçi temel atma törenine Moskova’daki ofisinden katılan Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, santralin çevre dostu ve güvenli olması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Türkiyemize yeni bir eser kazandırmanın kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rus devlet şirketi Rosatom tarafından yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde üçüncü ünitenin de yapımına başlandı. Üçüncü ünitenin montajı için de temel atma töreni yapıldı.

Temel atma törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin çalışma ofislerinden online olarak katıldı. Santral sahasında ise Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile Rosatom'un Genel Müdürü Alexey Likhaçev hazır bulundu.

 

“TÜM RİSKLER GÖZ ÖNÜNE ALINARAK TASARLANDI”

Temel atma töreninde konuşan Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhaçev, Akkuyu NGS’nin dünyadaki en büyük alana sahip nükleer santral olacağını belirtti. Alexey Likhaçev, santralin ‘yap-işlet-sahip ol’ modeliyle yapılan ilk santral olacağına da işaret etti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, Akkuyu NGS’nin 2023’te enerji üretmeye başlayacağını söyledi.

Bakan Dönmez, “Enerjide arz güvenliğini sağlamak için kaynak çeşitliliğinin artırılması öncelikli hedefimiz. Nükleer enerji devreye girince ithal enerji kaynakları azalacak. Kesintisiz ve temiz enerji üreteceğiz. Akkuyu Nükleer Santrali çok sayıda doğal olay ve insan kaynaklı riskler göz önüne alınarak tasarlandı” dedi.

 

“BU PROJEYİ TÜRK-RUS DOSTLUĞUNUN SEMBOLÜ OLARAK GÖRÜYORUM”

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rosatom’un barışçıl nükleer enerji çalışmalarında lider konumda olduğunu, santralin güvenli ve çevre dostu olması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Türkiyemize yeni bir eser kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Milli enerji altyapımıza nükleer enerjiyi de dahil etme hamlemizle gelecekte enerji güvenliğimizi garanti altına almayı hedefliyoruz. Covid-19 salgını sürecinde dünya ekonomileri daralırken Türk ekonomisi yüzde 1.8 oranında büyüdü. Ekonomimiz büyüdükçe enerji ihtiyacımız da artıyor. Bu nedenle enerji verimliliğine ve yenilebilir enerjiye önem veriyoruz. Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’yi nükleer teknoloji ligine katacağız. Bu projeyi Türk ve Rus dostluğunun sembolü olarak görüyoruz. Bu muhteşem eserin Türk milletine ve Rus halkına hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Erdoğan ve Putin çalışma ofislerinden sembolik olarak temel atma butonuna bastılar.