NİHAT ALTUNTAŞ
Üniversite eğitimlerini Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında (BESYO) almak isteyen Mersinli öğrenciler antremanlara devam ediyor. Uzman eğitmenler ve antrenörle birlikte beceri, denge, dayanıklılık ve sürat gibi birçok zorlu alanda eğitim öğren öğrenciler hayallerine kavuşmak için ter döküyorlar. Çukurova BESYO Akademisi Baş Antrenörü Muhsin Aydemir, fiziksel ve sportif açıdan BESYO’ya hazırlanan öğrencilerin tam disiplin içerisinde olmaları gerektiğini belirterek, “Sporla birlikte derslerdeki başarılar da çok önemli. Adaylar her bakımdan kendileri hazırlamak zorunda” dedi.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nu (BESYO) kazanmak isteyen adaylar antremanlara son sürat devam ediyor. Beceri, denge, dayanıklılık ve sürat gibi birçok farklı alanda eğitim alan öğrenci adaylar, uzman eğitmenle birlikte uzun süre efor sarf ediyorlar. BESYO’ yu kazanmak isteyen adayların sadece spordaki performanslarına bakılmayıp Orta Öğretim Başarı Puanlarına, TYT puanlarına, varsa sporcu özgeçmişlere bakılarak kazanma oranları hesaplanıyor.
Çukurova BESYO Akademisi Baş Antrenörü Muhsin Aydemir, Beden Eğitim Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği, Rekrasyon bölümlerine öğrencilerin yetiştirildiğini dile getirerek, “Beden Eğitimi Öğretmenliğine hazırlarken her üniversitenin kendine özgü sınav parkurları vardır. Biz öğrencilerimizi belirlerken yerlerini, hangi üniversiteye gireceklerini, çektikleri TYT puanı, diploma puanı ve varsa sporcu geçmişlerini göz önünde bulunduruyoruz. Elektronik aletlerle ve antremanlarda aldığımız ölçümlerle yönlendirme yapıyoruz. Üniversitelerin koyduğu barajlara göre öğrencileri yönlendiriyoruz. BESYO sınavlarına girmek isteyen öğrenciler bunun maddi akışını da kendi ceplerinden karşılıyorlar. Şehir şehir gezip sınavlara giriyorlar. Öğrencilerin fiziksel altyapısını gözlemleyerek ona göre yönlendirmelerde bulunuyoruz. En azından bir yılları boşa gitmiyor ve boşa kürek sallamamış oluyorlar. Her öğrencimizi en az 3,4 farklı üniversiteye göre hazırlıyoruz. Sınavlardaki puan sistemi de şudur: TYT en az 150 puan çekmesi gerekir. Bununla birlikte bazı üniversitelere baraj puanı da koyabiliyor. Daha önce birçok üniversite puanları yüksek tutuyordu ama şu anda puanlar düşük tutuluyor. Beden Eğitimi Öğretmenliğine girebilmeleri için TYT puanında 800 bin barajının içerisinde bulunmaları gerekiyor. Antrenörlük, spor yöneticiliği ve rekrasyon bölümleri için 150 puanı geçmeleri yeterli oluyor. Biz bölgemizde en çok kazandıran kursuz. Geçen sene sadece Mersin Üniversitesine 44 tane öğrenci yerleştirdik” dedi.
“SADECE SPOR DEĞİL; DERSLER DE ÖNEMLİ”
Aydemir, “BESYO’ya hazırlanan arkadaşlara şöyle bir tavsiye verebilirim: Sadece spor değil; önemli olan ders aslında. Sınav puanlarımız daha iyi olursa daha kolay kazanıyoruz. Antremanlarda ise en önemli şey disiplindir. Disiplin olmadan hiçbir yerde başarı elde edemezsiniz. Sporun ve dersin birlikte gitmesi gerekiyor ve bunun için de hazırlanan arkadaşlar hayatlarını bir düzen içerisine sokmak zorundalar. Çok iyi bir sporcu olabilirsin ama ders olmadan hiçbir şey olmayacak” dedi.
“ÇOCUKLUK HAYALİM”
Öğrenci adaylarından Salih Arıca, BESYO’nun küçüklükten beri hayalini kurduğunu söyleyerek, “BESYO benim küçüklükten beri hazırlanmak istediğim bir bölümdü. Sürekli sporun içinde büyüdüğüm için bu bölümden ilerlemek istedim. İleride kendimi bu mesleği yaparken daha da rahat hissederek yapabileceğimi düşünüyorum. Antremanlarımızı da aksatmadan son sürat devam ediyoruz. Hocalarımızla birlikte her detayı düşünüp ona göre hedeflerimizi planlarımızı belirliyoruz” dedi.
HEM OKUYUP HEM ÇALIŞIYORLAR
Çukurova BESYO Akademi’de çalışan 4 antrenör de şu anda Mersin Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünde okumaya devam ediyor. Hem okuyup hem çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışan antrenörler, haftanın 4 günü BESYO’yu kazanmak isteyen adaylara eğitmenlik yapıyorlar. Mersin Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği okuyan Mehmet Özer, “2 yıldır Çukurova Besyo Akademi’de antrenör olarak çalışıyorum. Aynı zamanda İnter Academy’de futbol antrenörlüğü yapıyorum. Hem okuyup hem çalışarak kendimi daha da geliştirebileceğimi düşünüyorum. Bu meslekte mutluyum. İleride daha büyük hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum. Kendi salonumu, kendi okulumu açmayı düşünüyorum. Hocalarımdan görmüş olduklarımla birlikte kendimi geliştirmeye çalışıyorum.