ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişlemesi projesine karşı temenni kararı alınması teklifini görüştü, ortalık karıştı. AKP ve MHP grubu limanın Atatürk Parkı’na doğru genişlemesine destek verdi ve sert tartışmaların ardından oylamaya katılmadı. Kalan meclis üyeleriyle oylama yapıldı ve Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi limanın Atatürk Parkı’nı yutmasına karşı olduğuna dair kararı oy çokluğuyla aldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi mart ayı toplantı döneminin ikinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Meclisin en önemli gündem maddesi Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişlemesi projesi oldu.
Başkan Vahap Seçer, Uluslararası Mersin Liman İşletmecisi (MIP) tarafından yapılan genişleme projesinin hem şehir yaşamına hem şehir görselliğine hem de denizel canlılığa zarar vereceğini belirterek belediye meclisinin projeye karşı olduğunu belirten bir temenni kararı almasını teklif etti.
Teklif üzerine söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, limanın genişleme projesinin sürecini özetledi.
2017 yılında Mersin’de ana konteyner limanı ile Serbest Bölge genişleme alanının Çevre Düzeni Planlına işlendiğini ifade eden Seçer, “Ama 2020 yılında bu alan Cumhurbaşkanlığı tarafından polipopilen tesisi için özel endüstri bölgesi olarak işaretleniyor. Ondan sonra serüven başlıyor” dedi.
“ANKARA’DAN ALINAN KARARLARLA MERSİN’İN GELECEĞİ BELİRLENMEZ”
Mersin Limanı’nın 2 milyon 600 bin TEU kapasiteli bir limanı 5 milyon TEU kapasitesine çıkarmak amacıyla bu projeyi gündeme getirdiğini anlatan Seçer, “Bu limanın sınırı belli. Burayı zorlamanın bir anlamı yok. Ekonomik olarak da yok, kentin silüeti açısından da yok. Bu tamamen lobi faaliyetleri sonucu, yerel dinamiklerin dışında Ankara’dan alınan kararlardır. Ankara’dan alınan kararlarla Mersin’in geleceğiyle ilgili bir tasarruf doğru değildir. Sözleşmeye göre sen burada değişiklikler yapabilirsin ama belli kurumlardan görüş alman gerekir diyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu değişikliğe karşı olumsuz görüş belirtmiş 10 Eylül 2018 tarihinde. Ama yerel otoritenin ya da yerel kurumların bu görüşü yok sayılarak, resen bakanlıkça resen düzenlemeler yapılarak limanla ilgili değişiklikler yapma izni verilmiş. Biz bunları konuştuğumuz anda orada çalışmalar yapılıyor. Maalesef yapılıyor. Ancak biz tarihe not düşmek adına bu teklifi getirdik. Merkez ilçe belediyelerimizin görüşleri çok önemli. Limanın kentin içine doğru, batıya doğru bir genişleme ilk kez önümüze geliyor” diye konuştu.
CHP KARŞI ÇIKTI, AKP VE MHP PROJEYE DESTEK VERDİ
Başkan Seçer’in konuşmasının ardından ilçe belediye başkanları ve belediye meclisleri söz alarak görüşlerini dile getirdi. Görüşmeler sırasında CHP grubu limanın Atatürk Parkı’na doğru genişlemesine olumsuz görüş belirtirken AKP ve MHP grubu projeye destek verdi.
CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Meclisin denizin doldurulmasını ve merkezi idarenin yerel idarenin görüşünü almadan plan yapmasını göz önüne almasını diliyorum” dedi.
AKP’Lİ ÜYE KONUYU RAKI BALIK İKİLİSİNE GETİRDİ
AKP’li İsmail Yerlikaya da, “Konteyner Limanı yapıldığında Karaduvar’ın önü kapanacak. Ona da karşı çıkılacak mı? Burada balık yiyorduk, 2 duble atıyorduk denilmesin sonra. Planlamalarda yol durumu tamamen planlandı. Kamyonlar şehir içine girmeden limana girecek” dedi.
SEÇER: O TIRLARIN YOLA PARK EDİLMEMESİ LAZIM
Yerlikaya’nın bu sözleri üzerine Başkan Vahap Seçer, “İsmail Bey, TCDD köprü yapacağım dedi, 2 yıldır yapmıyor. Koymasınlar TIR’ları yola, limana koysunlar. Bir yerli firmanın o yolu kapatmasına izin verirler mi? Ben sadece onların arkasını temizliyorum. TIR’ların bıraktığı pisliği temizliyorum, yol bozuluyor, yolu yapıyorum. Benin görevim kamuya açık yolu işgal edenlerin arkasını toplamak değil. Orası liman değil. Orası şehrin içi. O TIR’lar girip limanın içine park edecek” ifadelerini kullandı.
“ATATÜRK PARKI’NI GELECEĞE TAŞIMAK ZORUNDAYIZ”
HDP’li Ali Tanrıverdi de, “Aslında Mersin’in geleceğini tartışıyoruz. Atatürk Parkı Mersin’in kalbidir. Onu geleceğe aktarmak zorundayız. Park yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yarın bu faaliyet olursa gürültüden ve kirlilikten dolayı bu toplantıyı burada yapamayız” dedi.
ÖZYİĞİT: ASIL SORUN YEREL AKTÖRLERİN DIŞLANMASI
Yenişehir Belediye Başkanı Abdulllah Özyiğit de, “Burada asıl sorun Mersin’in yerel aktörlerinin sürece dahil edilmeden çalışmalar yapılması. Bu marinada karşımıza çıkıyor, limanda karşımıza karşı çıkıyor. Mersinlilerin görüşüne başvurulmadan Mersin’le ilgili karar alınmamalı diye düşünüyorum. Bu iş yapılacaksa Mersin dinamiklerinin önüne, belediye meclislerinin önüne, sivil toplum örgütlerinin önüne açılsa, 3 ay süreniz var denilse. Bu yapılan iş yanlıştır” ifadelerini kullandı.
GÜLTAK’IN KONUŞMASI SIRASINDA ORTALIK KARIŞTI
AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da konu üzerine söz alarak görüşlerini dile getirdi. Liman işletmecisinin projesini sahiplenen Gültak, “Sanki biz çevre düşmanıyız, hayvan düşmanıyız, yapmayın ya. O ülkeler denizi doldurunca hayvanlara bir şey olmuyor da biz yapınca mı oluyor. Bu liman TCDD’nin. 2043’te bütün yatırımları devlete bırakıp gidecek. Burası bizim çocuklarımıza, sizin torunlarınıza kalacak” dedi.
Gültak’ın konuşması sırasında CHP’li Abdurahman Yıldız ile Mustafa Gültak, İsmail Yerlikaya ve Mevlüt Ekmekçi arasında tartışmalar da yaşandı. Karşılıklı laf atmalar, sataşmalar üzerine belediye başkanları, belediye meclisi üyelerinin birbirinin üzerine yürüdü. Kavga büyüyünce Başkan Seçer oturuma ara verdi.
AKP VE MHP’Lİ ÜYELER MECLİSİ TERK ETTİLER
Aranın ardından çok sayıda belediye meclisi üyesi salona girmeyince AKP’li Mevlüt Ekmekçi’den, oturumu kapatalım önerisi geldi.
Başkan Vahap Seçer ise karar yeter sayısının olduğunu ifade etti ve oturumu kapatmayacağını beyan etti. Bu sırada Ekmekçi ile Seçer arasında da tartışmalar yaşandı. Seçer’in oturumu devam ettirme kararının ardından bazı AKP’li ve MHP’li üyeler salonu terk etti.
Meclis üyelerinin görüş belirtmesinin ardından yeniden söz alan Başkan Seçer, Mersin Liman İşletmecisinin monopol olmasına karşı olduğunu vurguladı.
Seçer, projenin hayata geçmesinin ardından ikinci adımın Mersin Limanı için Atatürk Parkı’ndan yer tahsisi olacağı öngörüsünde bulundu.
Yatırıma karşı oldukları gibi bir algı yaratıldığını kaydeden Vahap Seçer, “Yatırıma karşı değiliz. Ama kanun var, hukuk var, nizam var, buna göre yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. AKP ve MHP grubu salondan ayrıldığı için oylamada sadece CHP grubu oy kullandı. Divan üyesi 2 isim çekimser kalınca Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, limanın Atatürk Parkı’na doğru genişlemesi projesine karşı olduğunu bildiren kararı oy çokluğuyla aldı.