Raporda KDV uyuşmazlıkları, elektrik, personel gideri, kira gideri, sarf malzemesi gideri gibi operasyonel maliyetlerin yüksekliği, tedarikçilerden gelen ürünlerin her siparişte fiyatının yukarı yönde değişmesi gibi birçok nedenin fiyat artışında etkili olduğu belirtildi. Komite Üyeleri raporda kamuoyunda tüm yükün marketlere yüklenmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
“FİYATLARI ARTIRAN ÇOK SAYIDA UNSUR VAR”
Sebze, meyve, bakliyat, kuruyemiş gibi sürümü oldukça hızlı olan birçok ürün grubunun markete girişinde uygulanan KDV dilimi yüzde 1 iken çıkışta uygulanan KDV diliminin yüzde 8 olduğunu bildiren Komite Üyeleri, bu nedenle herhangi bir fark eklememelerine rağmen bu ürünleri yüzde 7’lik artışla satmak durumunda kaldıklarını söyledi. Fiyat artışında etkili olan bir diğer unsurun operasyonel maliyetler olduğunu belirten Üyeler, konuyla ilgili hazırladıkları raporda şu ifadelere yer verdi:
“Elektrik, personel gideri, kira, sarf malzemesi ve akaryakıt gideri, belediye reklam vergileri gibi marketlerimizin operasyonel giderleri, maliyetlerimizin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Yani aldığımız bir ürüne minimum yüzde 20’lik marj ilave ettiğimizde sadece operasyonel faaliyetlerimizi karşılamış oluyoruz. Tedarikçilerden gelen ürünlerin her siparişte fiyatının yukarı yönde olması da ayrı bir sorun. Fahiş fiyat algısı ile fahiş fiyat tanımının ne olduğu belirlenmeden son tüketici ile buluşan gıda perakendeci marketlerimizin her fırsatta üzerine gidilmesi ve kamuoyunda bu algının getirdiği yükün marketlere yüklenmesini doğru bulmuyoruz.” (Haber Merkezi)