ABİDİN YAĞMUR
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, AKP’li Akdeniz Belediyesi’nde işçilere baskı yapıldığı, bazı sendika üyelerinin sürgününe gönderildiği iddiaları üzerine basın açıklaması yaptı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne katılan kadın işçilerin sürgün edildiği, 7 aylık bir bebeği olan bir kadın işçiye şirket müdürlerinin “Doğurmasaydın. Doğururken belediyeye mi sordun” dediği de iddialar arasında.
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Akdeniz Belediyesi’nde çalışan ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde etkinliklere katılan kadınların mobbing uygulanarak temizlik işlerine gönderilmesine tepki gösterdi.
Göksoy, “8 Mart Kadınlar Günü’nde billboardlarda, sosyal medyada ‘Güçlü kadın, güçlü ülke ve güçlü ekonomı̇ demektı̇r’, ‘Kadına şı̇ddete en ağır cezalar verı̇lmelı̇dı̇r’, 1 gün değil 365 günün kadınlar günü olması gerektiğini dile getiren AKP’li başkan Gültak, çelişkilerle dolu bu açıklamasının ardından, işçiler siyasi parti ve derneklerde üye ve yönetici olmasının önünde yasal bir engel yokken mesai dışında sendika, siyasi parti ve 8 Mart etkinliklerine katılan işçileri adeta cezalandırırcasına mobbing uygulayarak temizlik işlerine göndermiştir” dedi.
“MAKAN ŞOFÖRÜYKEN ÇÖPÇÜ YAPTILAR”
Akdeniz Belediyesi’nde işçilere baskının ilk olmadığını ifade eden Göksoy geçtiğimiz aylarda da DİSK’e üye olan Ramazan Taman ve Ramazan Kaya’nın makam şoförüyken çöp kamyonu arkasına verildiğini, sendika yöneticisi Özgür Yükksek’in eşinin baskılar sonucu işten ayrılmak zorunda kaldığını, işçilerin sosyal medya paylaşımları nedeniyle işten atıldığını hatırlattı.
“İŞÇİYLE UĞRAŞAN İFLAH OLMAZ”
Göksoy, “DİSK Genel İş Sendikası olarak uyarıyoruz, belediyeler seçilmiş başkanlara miras değildir. Başkanların iş yeri şirketi hiç değildir. Belediyeler yerelde çalışan halkların vergisiyle beslenen kurumlardır. Siyasetçiler, başkanlar gelir geçer ama işçiler, emekçiler her zaman var olur ve var olacaktır. Mustafa Gültak’ın kendisini yargı ve yasa yerine koyarak bu tür uygulamalardan derhal geri dönmeye ve eşitlikçi, demokratik bir şekilde ayrım yapmadan sürgüne gönderilen işçileri bir an evvel işyerlerine geri getirilmesinin hem iş hem de iç barışı açısından önemini vurgulayarak, işçiyle uğraşanın iflah olmayacağının altını çizerek sonuna kadar takipçisi olacağımızı komuoyuna duyuruyoruz” şeklinde konuştu.
“DOĞURURKEN BELEDİYEYE Mİ SORDUN?”
Kadın ve Aile Hizmetleri Birimi Çocuk ve Gelişim Uzmanı olarak görev yaparken süpürgeci olarak sürgün edilen Fatma Kılıç ise “Geçen hafta görev yerim değiştirilerek Çevre Korumaya süpürgeci olarak direk gönderildim. İtiraz ettim, dilekçemi verdim. Pazartesi şirket müdürüyle, çevre koruma müdürü arkadaşlarımla birlikte bizleri görüşmeye aldılar. Orada hakarete uğradım. Benim 7 aylık bir bebeğim var. İstesem de o işe gelemem. Çünkü 6.30’da işbaşı yapılıyor dememe rağmen doğurmasaydın, doğururken belediyeye mi sordun ve madem öyle otur evinde bak gibi söylemlerle karşılaştım” dedi.
“İŞÇİLERİN GÖREV YERLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ NORMAL”
Akdeniz Belediyesi iddialara karşı yayınladığı açıklamada işçilerin sendikada örgütlenmelerine karşı herhangi bir engellemede bulunmadıklarını belirterek işçilerin görev yerlerinin değiştirilmesinin normal olduğu belirtildi. Açıklamada “Devlet veya özel olsun; her kurumda olduğu gibi belediyemizde de farklı zamanlarda işçilerin unvan ve vasıflarına göre farklı görevlendirmeler yapılabilmektedir. Bizim öncelikli hedef ve amacımız, personellerimizi her zaman daha verimli olabilecekleri birim veya alanda görevlendirmektir. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde, ‘performans düşüklüğü’ gibi yoktan sebeplerle binlerce insan işinden edilmişken, yüzlercesi de sürgün ve mobbinge uğrarken; DİSK Genel İş Sendikası’nın, Akdeniz Belediyesi’ni ve Belediye Başkanı olarak şahsımı hedef tahtasına koyması düşündürücüdür, maksatlıdır” denildi.