“Sözleşmeyi feshetme yetkisi TBMM’de” | Güney Gazetesi Mersin

“Sözleşmeyi feshetme yetkisi TBMM’de”

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkamayacağını, anlaşma anayasa normu olduğu için ancak TBMM’de nitelikli çoğunluk bulunursa anlaşmanın feshedilebileceğini savundu.

“Sözleşmeyi feshetme yetkisi TBMM’de”


ABİDİN YAĞMUR

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, gazetemizi ziyaret ederek genel yayın yönetmenimiz Ali Adalıoğlu ile gündemi değerlendirdi.

CHP’nin hukukçu milletvekillerinden biri olan Antmen, İstanbul Sözleşmesi’nin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesi girişimlerine dair görüşlerini aktardı.

İstanbul Sözleşmesi’nin TBMM’de onaylandığı için iç hukuk kuralı olduğuna değinen Antmen,  “İç hukuk kuralının geri alınması ancak yasama meclisi sayesinde olur. Yasama meclisine yani TBMM’ye getirip kaldırabilirlerdi” dedi.

TBMM’de de ancak nitelikli çoğunluk bulunursa sözleşmenin feshedilebileceğini kaydeden Antmen, “Bana göre anayasa normu olduğu için nitelikli çoğunluk gerekir. İstanbul sözleşmesinin uygun bulunduğuna dair kanun ve İstanbul Sözleşmesinin kendisi anayasa normudur. Onun için anayasa değişikliğindeki yol ve yöntemin izlenmesi gerekir. Onun için meclise getirmediler diye düşünüyorum. Yoksa meclise getirir meclisten karar alırlardı. Bakanlar Kurulu’nun uluslararası anlaşmaların yürütmesinin durdurulmasına dair yetkisi vardır ama çekilme yetkisi yoktur” dedi.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YOK DİYE MAHKEMELER CEZA VERMEMEZLİK YAPAMAZ”

İstanbul Sözleşmesi’nin 83 madde olduğunu ve sadece bir maddede “insanlar cinsel yönelimi ne olursa olsun şiddetten korunur” denildiğini ifade eden Antmen, sözleşmenin kaldırılmış olmasının, kadına yönelik şiddet davalarını etkilemeyeceğini savundu.

Antmen,  “6284 sayılı aile içi şiddetin önlenmesine dair bir kanun var. İstanbul Sözleşmesi yok diye mahkemeler cezasızlık veremezler. Zaten yasalar var onları uygulamaya devam edecekler. Ama İstanbul Sözleşmesi’nin taraf ülkelere yüklediği yükümlülükler var.  Mahkemeler İstanbul Sözleşmesi var ya da yok diye bakmadan kararını aynı şekilde vermesi lazım. İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasının aleyhte yanları var. Modern dünyadan dışlanıyoruz ve sözleşme sizi neden rahatsız ediyor dediklerinde hükümetin buna verebileceği bir cevap yok. Maalesef AKP hükümeti bazı kesimlerin oylarını alabilmek uğruna bu konuyu gündeme getirdi” ifadelerini kullandı.