Kadınlar vazgeçmiyor | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlar vazgeçmiyor

Kadınlar vazgeçmiyor


 

ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması girişimlerine karşı eylemlerini sürdürüyor. Bu akşam yapılan eylemde kadınlarla polis arasında tartışmalar yaşandı. Kadınlar, “Para cezası uygularız” uyarılarına rağmen eylemi sürdürdü.

AKP hükümetinin İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak çıkma girişimlerine kadın örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Mersin Kadın Platformu bileşenleri akşam saatlerinde Kuşimato Sokağı’nda toplanarak Özgecan Aslan Barış Meydanı’na yürümek istedi.

Polis, yürüyüşçülerin önünü keserek yürüyüşü sonlandırmalarını istedi. Ancak kadınlar polis barikatını aşarak yürüyüşe devam etti. Bu sırada tartışmalar ve itiş kakış yaşandı.

Polis yetkililerinin “Para cezası uygularız” uyarılarına karşın kadınlar eylemden vazgeçmedi ve Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda bir araya geldi.

Burada bir açıklama yapan Çiğdem Serin, “Geçen hafta hukuka aykırı ve usulsüz bir şekilde “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” yani bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesinden çıktığımız, gecenin bir yarısı Cumhurbaşkanı Kararı ile salık verildi. Adeta uyku arasında denilecek kadar akıldışı olan bu karar kadınlara yönelik saldırının yanı sıra, sözleşmenin feshedilme şekliyle de demokrasi için kara bir leke olarak tarih sayfalarına yazılacaktır. Sözleşmeden çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. İnsan haklarına aykırı faaliyette bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanmaktır” dedi.

 

“MİLYONLARCA KADININ HAYATI BU KARARA SIĞAMAZ”

 

İstanbul Sözleşmesi’nin doğrudan kadınların hayatıyla ilgili olduğuna işaret eden Serin, “İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adam ve onun iktidar bloğunun kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı bu iktidar bloğunun beceriksizliğine ve sorumsuzluğuna kurban edilemez” ifadelerini kullandı.

 

“EŞİTLİK İSTİYORUZ”

 

İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesinden bu yana erkeklerin 12 saatte 6 kadını öldürdüğünü kaydeden Serin şunları söyledi:

“İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesinden bu yana iktidardan güç alan erkekler kadınlar ve LGBTİ+ lar için giderek daha büyük bir tehdit olmaya başladı. Erkekler canlı yayınlarda hayvanlara, kadınlara, LGBTİ+lara şiddet uyguladıkları videoları paylaşma cüretini nereden, hangi zihniyetten alıyor zannediyorsunuz? Daha iki gün önce Boğaziçi’nde gökkuşağı bayrağı taşıyan gençler gözaltına alındı! Özerk, demokratik, bilimsel üniversite mücadelesi veren üniversiteliler inatla kriminalize ediliyor, hedef gösteriliyor! Aslında çok da uzaklara bakmaya gerek yok. Dün Mersin Kadın Platformu üyesi 6 kadın arkadaşımıza geçen hafta 20 Martta İstanbul Sözleşmesi Bizim dediğimiz, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz dediğimiz için yine idari para cezası kesildi. Erkek zihniyet bizi para cezalarıyla terbiye etmeye çalışıyor. Ne cezalarınız ne de barikatlarınız bizi yıldıramayacak! Haklarımızı, hayatlarımızı ve İstanbul Sözleşmesini savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar ve LGBTİ+lar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz.  Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz.”