Hekimlere borç şoku | Güney Gazetesi Mersin

Hekimlere borç şoku

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Mersin’de 100’ün üzerinde hekimi yazdıkları raporların şeklen doğru fakat içerik olarak yanlış olduğu gerekçesiyle borçlandırdı. SGK’nın borçlandırma kararına tepki göstermek amacıyla Mersin Tabip Odası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği basın toplantısı düzenledi. Mersin Tabip Odası Sekreteri Cemil Galioğlu “Son 15 gündür kentimizde 100’ün üzerindeki hekime gelen SGK borçlandırmaları, pandemi mücadelesinde yaşamını zar zor kurtaran hekimlere ikinci bir öl emri gibi oldu” dedi.

Hekimlere borç şoku


Zeliha ÖZİPEK

 

Mersin Tabip Odası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) düzenlediği basın toplantısında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), Mersin’de 100’ün üzerinde hekimi yazdıkları raporların şeklen doğru fakat içerik olarak yanlış olması iddiasıyla borçlandırmasına tepki gösterdi.

Mersin Tabip Odası Sekteri Cemil Galioğlu, “Ülkemiz bir yıldır mücadele ettiği COVID-19 pandemisinde aktif olarak çalışan 132’si hekim olmak üzere 358 sağlık çalışanını kaybetti ve kaybetmeye de devam ediyor. Pandemiyle mücadele sırasında bazı hekimlerimiz de hastalığı ağır geçirerek, hastanelerde ve özellikle de yoğun bakımlarda yatarak ve belki de entübe olarak aylar sonra atlatabildiler. Ancak son 15 gündür kentimizde 100’ün üzerindeki hekime gelen SGK borçlandırmaları, pandemi mücadelesinde yaşamını zar zor kurtaran hekimlere ikinci bir “öl emri” gibi oldu” dedi.

 

“HASTA YAKINLARININ BEYANLARI GERÇEK Mİ?”

Para cezalarının sahte raporlara dayandırıldığını söyleyen Galioğlu, “SGK tarafından gelen borçlandırma yazıları özetle “şeklen doğru, içerik olarak yanlış olan raporlara dayanarak yazılan reçetelerin bedellerinin sizden tahsil edilmesine karar verilmiştir” şeklindeydi. Para cezaları bir yandan “sahte” raporlara dayandırılıyordu, diğer yandan da reçete sahiplerinin “ben bu ilacı almadım” beyanlarına. Ancak SGK yetkilileri çok önemli konuları atladıklarının farkında değillerdi. Reçetelerin önemli bir kısmının, 2017 yılında yapılan bir operasyonla açığa çıkarılan “reçete şebekesi” tarafından düzenlenen “sahte” raporlara binaen yapıldığı göz önüne alındığında bu cezalara karar verenlerin bazı soruları herhangi bir tartışmaya yol açmayacak şekilde çok açık yanıtlamaları gerekir” dedi.

 

“HEKİMLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN”

Bundan sonraki süreçte reçete yazılan kişiden başka kimsenin göremeyeceği bir şekilde şifrenin SGK tarafından ilgili hastanın cep telefonu ya da e-nabzına gönderilmesi gerektiğini söyleyen Galioğlu, “Aradan yıllar da geçse hastanın “reçeteyi ben almadım” demesinin engellenmesi gerekmektedir. Acilen yapılması gereken ise 100 civarında hekimin mağduriyetinin önüne geçilmesidir. Aksi takdirde biz hekimler “sahte” reçete saçmalığına nasıl prim vermediysek SGK’nın bizleri uğrattığı bu mağduriyete de prim vermeyeceğiz yasal ve meşru yollarla hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Bu mağduriyeti yaşayıp da bugüne değin bizlere ulaşamayan hekim arkadaşlarımızı da bu haksızlığa karşı hep beraber hareket etmeye ve özellikle Tabip Odamız aracılığıyla daha güçlü bir karşı çıkışı örgütlemeye çağırıyoruz. Buradan yaptığımız bu çağrının yanı sıra Sağlık Bakanlığı ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nü de SGK mağduru hekimlerin haklarını savunmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

PANDEMİDE VEFAT EDEN DOKTORLAR İÇİN ANMA GÜNÜ

1 Nisan tarihini pandemi sürecinde hayatını kaybeden doktoları anma günü olarak ilan edildiğini söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, tüm doktorları çalıştıkları kurumların önünde saat 12.30’da saygı duruşunda bulunmaya davet etti.