Türkiye’deki Suriyeli şirketlerin yüzde 25’i Mersin’de | Güney Gazetesi Mersin

Türkiye’deki Suriyeli şirketlerin yüzde 25’i Mersin’de

Türkiye’deki Suriyeli şirketlerin yüzde 25’i Mersin’de


Mersin Üniversitesi Göç Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (MERGÖÇ) tarafından düzenlenen söyleşi, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Kaya’nın katılımı ile gerçekleşti.

Kaya, Mersin’in göçler tarihine vurgu yaparak “Süveyş kanalının yapımı sırasında gerekli sedir ağacı ticareti, Kırım savaşı sırasında ihtiyaç duyulan tahıl nakli ve Çukurova’da ekilerek işlenen pamuk, bölgenin tek iskelesine sahip olan Mersin’den dünyaya nakledildi” dedi. Ayrıca, “Suriyeli çiftçi Nusayri Araplar, Lübnanlı Maruniler, Ortodoks Araplar, Lazkiyeli Sünni Araplar, gayrimüslimlere sağlanan ticari imtiyazlar sayesinde İtalyan Levantenler, İngiliz ve Fransız bankacılar, Kıbrıslı Türkler, mübadele yasası ile Giritli Türkler, Orta Anadolu, Tarsus ve Toroslardan pek çok insan, bu dönemde Mersin’e yerleşti ve Mersin’i çokkültürlü bir kent yaptılar” dedi.

Kaya, “Geçmişten gelen çokkültürlü mirasına uygun bir şekilde daha önce şehre zorunlu göçle gelen ülkenin farklı yerlerinden göçmenleri olduğu gibi Suriyelilerin de kentle kaynaşmasına olanak tanışmıştır” dedi.

Kaya, Mersin’de Suriyeli göçüyle ilgili yapılan çalışmalara da yer verdi. “Mersin’de 9 Temmuz 2020 itibariyle 213.846 bin Suriyeli geçici koruma kapsamında ikamet ediyor” diyen Kaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde 2019 yılında Uyum Masası oluşturduğunu kaydetti.

Kaya, “Türkiye’de kurulan Suriyeli şirketlerin yüzde 25’i Mersin’de yer almaktadır” dedi ve buradaki Suriyelilerin orta sınıf olma ağırlığına dikkat çekti.

MERGÖÇ Müdürü Doç. Dr. Esra Dik ise, “Yeterli kaynak yaratıldığında yerel yönetimler toplumsal sorunlara yaratıcı çözümler üretebilecektir ve göç sürecinde belediye deneyimleri yerel yönetimlerin potansiyel gücünü göstermiştir” dedi. (Haber Merkezi)