Esnafın gözü Ankara’da | Güney Gazetesi Mersin

Esnafın gözü Ankara’da

 Esnafın gözü Ankara’da


 

Zeliha ÖZİPEK

 

Artan koronavirüs vaka sayıları nedeniyle yapılacak Kabine toplantısından çıkacak kararları esnaf dört gözle bekliyor. 55 bin civarında seyreden günlük vaka sayılarıyla birlikte tam kapanmanın gündeme gelmesini gazetemize değerlendiren Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, “Ne çarşı esnafımız ne de diğer esnaflarımız şu anda tam kapanmaya hazır değil. Tam kapanma durumunda esnafımız ödemelerini, kredilerini ödeyemez. Mübarek Ramazan Ayı’nda alınacak böyle bir karar insanların evine ekmek götürememesine sebep olur” dedi.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte esnaf tam kapanmanın olup olmayacağını ve alınacak yeni kararları dört gözle bekliyor. Bugün yapılacak Kabine Toplantısından çıkacak kararların esnaf tedirgin bir şekilde beklerken Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, tam kapanmaya esnafın hazır olmadığının altını çizdi.

Algüllü, “Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Mersin Çarsı esnafları olarak elbette halkımızın alışveriş gereksinimleri değişmekte. Daha çok gıda ürünleri tercih edilmektedir. Bu süreçte diğer esnafımızın illeri de bir bakıma düşmektedir. Tabi pandemi dönemini yaşıyoruz. Oldukça yoğun vaka sayıları önümüzde. Bu çarşı esnafı olarak bizi üzdüğü gibi ticaretimizi de son derece olumsuz etkilemiş durumdadır. Bizler önümüzdeki süreçte alınacak önlemlerle bu vaka sayılarının düşmesini ve bayrama ve yaz sezonuna biraz daha hazır girmeyi istiyoruz. Esnafımız buna ihtiyacı var. Geçen yıl maalesef çarsı esnaflarımız Ramazan Bayramı öncesi ve sonrası alışverişlerden faydalanamadılar. Çünkü kısıtlamalar geldi. Bu kısıtlamalardan dolayı insanlar bayram alışverişlerini yapmadılar. Bu yıl da aynı sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Bu süreçteki tam kapanma söylentilerini dedikodu olarak görüyoruz. Tam kapanmaya şu an ülke olarak hazır değiliz. Evet vakalardan dolayı birtakım önlemler almamız gerekiyor. Biraz daha sıkı önlemler gelecek diye düşünüyorum. Umut ediyorum ki bu Ramazan Bayramı vaka sayılarının düşmesiyle birlikte ülkemizin refaha kavuşacağı dönem olur. Esnaf olarak çok sıkıntılı günler yaşıyoruz. Buna çarşı esnaflarımızın ve ülkemizin ihtiyacı var” dedi.

 

“Dükkânı kapatıp çöp toplayacağım”

 

Kabine toplantısından çıkacak karara göre dükkanını kapatıp kapatmamaya karar vereceğini söyleyen Döner dükkanı işletmecisi Cumali Takdemir, “Durumumuz içler acısı. Oturma da yasaklanacakmış. Dükkanı kapatıp gitmeyi düşünüyoruz. Dükkanın kirasını ödeyemiyoruz. Elektrik faturasını falan da hep gecikmeli ödüyoruz. Sıkıntılıyız bu süreçte. Yüzde 70 işlerimiz azaldı. Zaten devletten bu süreçte destekte alamadık. Eğer tam kapanma söz konusu olursa kesinlikle dükkanımı kapatacağım. İşçilik yaparım, kağıt falan toplarım. Ayakta durmak için her şey yaparım. 5 tane çocuğum var onlara bakmak için elimden ne geliyorsa yapacağım. Dükkanı kapatmak için de kabine toplantısından haber bekliyoruz. Alınan karara göre dükkanı kapatıp kapatmamaya karar vereceğiz. Devletimiz artık gelip bizim halimizi görsün. Ödemelerimize, hesap defterimize bir baksınlar. Gelir gideri karşılamıyor. 2 yıldır kazandığımız parayı pandemi döneminde borcuyla, harcıyla yiyip bitirdik. Zarardayız” ifadelerini kullandı.

“Günlük kazancım 50 TL”

 

Telefon tamircisi İbrahim Aksu ise günlük kazancının 50 TL olduğunu dile getirerek işlerinin bu süreçte yüzde 70 düştüğünü söyledi. Aksu, “Pandemi süreci işlerimizi çok kötü etkiledi. Haftsonu yasağının gelmesiyle birlikte işlerimiz daha da düştü. İşlerimiz bu süreçte yüzde 70 düştü. Pandemiden dolayı kredi de çekmiştik şimdi de onu ödeyemiyoruz. Çok zor durumdayız. Şimdi bakıyoruz iş yok. Normalde günlük 500-600 TL ciro çekmemiz lazımdı ama günde 50 TL zor kazanıyoruz. Dükkan, kira, su, eleman parası falan derken kazandıklarımız hiçbir şeye yetmiyor.  Bu süreçte devletten hiçbir destek almadık. Bununla birlikte Ramazan ayı ile birlikte tam kapanma konuşuluyor. Eğer böyle bir şey olursa mahvoluruz. Çünkü dışarıya borç var ama gelir yok” dedi.

 

Esnafın işi kırık”

 

Çay Ocağı işletmecisi Mahmut Turanoğlu ise “İşler pandemiden dolayı yatıyoruz. Esnafın işi kırık, kendi işimiz kırık. Günden güne içeri giriyoruz. Destek falan da alamadık zaten. Devletten beklentimiz bu süreçte esnafımızın yanında olsunlar. Maddi yönden bizlere destek olmalarını istiyoruz. Ramazan’dan dolayı 1 ay kapatma falan söz konusu olursa halimiz harap olur. Ne olacağımız belli değil” dedi.

 

“Kapatma kararları bizim için ikinci bir pandemi”

 

Ayakkabı tamircisi Ayhan Kuş ise pandemiden dolayı esnafın işlerinin çok vahim durumda olduğunu söyledi. Kuş, “İşlerimiz pandemiden dolayı çok vahim. Ramazanın da gelmesiyle birlikte bizim işlerimiz iyice durma noktasına gelecek. Bir de bu kısıtlama muhabbeti çıkıyor tekrardan. Esnafın hafta sonu kayıp. Bizim en iyi işlerimizin olduğu günler Cumartesi ve Pazar. Pandemiye karşı kapatılma kararları bizim için ikinci bir pandemi oldu. Esnaf bu süreçte ayakta duramıyor. Alınacak herhangi bir kapatma kararı bizleri bitirir. Çok fazla kapatma talebi oluşursa esnafı da bu süreçte desteklemeleri gerekiyor. Bizleri kendi halimize bırakmaktan ziyade yanımızda olduklarını hissettirmeleri gerekiyor. Verilen destekler de bir çocuğun ağzına bal çalmaktan başka bir şey değildir. Destekler yetersiz kalıyor. Esnaf bu süreçte yalnız bırakılıyor. Verilen destekler daha uzun süreli ve miktarı arttırılmalı” şeklinde konuştu.