Hayvanlara çip takma zorunluluğu geldi | Güney Gazetesi Mersin

Hayvanlara çip takma zorunluluğu geldi

Hayvanlara çip takma zorunluluğu geldi


 

NİHAT ALTUNTAŞ

 

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere 2021 yılı, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması zorunlu olacak. Yıl sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin TL’nin üzerinde para cezası verilecek. Alınan kararla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Hayvan Severler Derneği Başkanı Nazım Hikmet Öztürk, alınan kararın çok yerinde olduğunu, bu uygulamayla beraber hayvanların sokağa atılmasının önüne geçileceğini ve çalınan hayvanların rahatlıkla bulunabileceğini söyledi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Resmi gazetede yayımlanan karara göre köpeklere 2021 yılı, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması zorunlu olacak. Yıl sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin TL’nin üzerinde para cezası verilecek.

 

“HER GÜN 8-10 KÖPEK KAYBOLUYOR”

 

Alınan yeni kararla birlikte hayvanları sokağa atma olaylarının önüne geçileceğini söyleyen Mersin Hayvan Severler Derneği Başkanı Nazım Hikmet Öztürk, uygulamanın çok yerinde olduğunu kaydetti. Öztürk, “Bence çok güzel bir uygulama ve zaten de biz böyle bir şeyin uygulanmasını da istiyorduk. Ama hızlı bir şekilde uygulanmaya başlayacağını zannetmiyoruz. Çünkü o kadar çok sahipli ve sahipsiz hayvan var ki. Ama olursa çok güzel olacak diye düşünüyorum. Özellikle kayıp,çalıntı ve terk olaylarında biz köpeğin veya kedinin kime ait olduğunu bilemiyoruz. O yüzden bu şekilde sahibine ulaşmış olacağız. Ortalama her gün sokakta 8-10 tane hayvan buluyoruz. Kime ait olduğunu da bulamıyoruz, uygun bir yer de bulamıyoruz. Bir de bunu kanunen cezası da var. Evcil hayvan sahibi tarafından terk edildiği zaman devlet tarafından ceza kesilme zorunluluğu var ama yazılamıyor çünkü sahibine ulaşamıyoruz. Çip olduğu zaman sahibine rahatlıkla ulaşabiliriz” dedi.