TOKİ müteahhit gibi | Güney Gazetesi Mersin

TOKİ müteahhit gibi

TOKİ müteahhit gibi


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Mezitli ile Yenişehir ilçeleri arasındaki Kale köyünün ardından Mezitli’ye bağlı Davultepe’de de proje hazırlıklarına başladı. TOKİ’nin adı geçen yerlerde sosyal konut değil, orta ve üst gelir grubuna hitap edecek konutlar ve ticari merkezler yapmak istediği iddia ediliyor.

 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Davultepe’de yaklaşık 100 dönümlük hazine arazisinin devrini aldı ve söz konusu araziyle ilgili imar planı değişikliği talebini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletti. Bakanlıkça askıya çıkarılan imar planı değişikliğine göre Davultepe ile otoban arasındaki 100 dönümlük alanın yüzde 65’i yapılaşmaya, yüzde 23’ü yol çalışmalarına açılacak. Bu alanda yüzde 1’lik bölüm ise yeşil alan olarak değerlendirilecek. Yapı yoğunluğu 0.60 ila 1,5 arasında uygulanacak.

 

Belediyeler devre dışı bırakıldı

 

TOKİ, Yenişehir ile Mezitli ilçeleri arasındaki Kale köyünde hazine arazilerini ticari alana çevirmek için de proje yapmış ve bu süreçte hem ilçe belediyesini hem Mersin Büyükşehir Belediyesini devre dışı bırakmıştı. TOKİ, Davultepe’deki arazi için de benzer bir yolu seçti. Plan değişikleri sürecinde belediyeler devre dışı bırakıldı.

Araziyi hazineden devralan TOKİ isterse kendisi proje yapabilecek isterse üçüncü şahıslara araziyi satabilecek. Eğer hazine arazisi Maliye’de kalsaydı üçüncü şahıslara satış durumunda ilçe belediyesine yüzde 25, Büyükşehir Belediyesine ise yüzde 10 pay verilmesi gerekecekti. Arazi TOKİ’ye geçtiği için belediyeler arazi üzerindeki satış haklarını da kaybetmiş oldu.

 

Deniz manzaralı, havadar araziler

 

TOKİ’nin, hazineden devraldığı ve imara açtığı Kale köyünde ve Davultepe’de  nasıl bir proje yapacağı henüz belli değil. TOKİ’nin adı geçen yerlerde sosyal konut değil, orta ve üst gelir grubuna hitap edecek konutlar ve ticari merkezler yapmak istediği iddia ediliyor.

 

“Tarım alanı üzerinde sanayi sitesi defteri kapandı”

 

TOKİ’nin Davultepe’de 100 dönümlük arazinin imar planlarını değiştirmek istemesi Mersin kamuoyunda kafa karışıklığına da neden oldu. Bazı gazeteler, vatandaşa ait narenciye arazileri üzerinde sanayi sitesi projesinin bu kez TOKİ eliyle yapılacağını yazdı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan konuya açıklık getirdi. Tarhan, TOKİ’nin devraldığı hazine arazilerinin, Davultepe’deki vatandaşa ait narenciye bahçeleriyle ilgisinin olmadığını söyledi. Tarhan, “Sanayi sitesi defteri kapandı. Artık orası tam tarım alanı olarak kullanılacak. Konut yapılmasına da izin verilmeyecek” dedi. Tarhan, TOKİ eliyle imara açılan arazinin ise hazine arazisi olduğunu ifade etti.

Mezitli sınırları içinde küçük sanayi sitesinin mutlaka yer alması gerektiğini söyleyen Tarhan, Mezitli Sanayi Sitesi’nin Yenişehir ya da Toroslar’da bir alana taşınmasını istemediklerini söyledi.