Küçük esnafa yasak, marketlere niye serbest? | Güney Gazetesi Mersin

Küçük esnafa yasak, marketlere niye serbest?

Küçük esnafa yasak, marketlere niye serbest?


ABİDİN YAĞMUR

 

Salgına karşı alınan önlemler kapsamında cumartesi ve pazar günleri gıda dışında satış yapan esnafın tamamı işyerini kapatmak zorunda. Ancak o 2 günlük yasakta zincir marketlerin şubeleri elektronik eşyadan ayakkabıya, kırtasiye ürününden gömleğe kadar her şeyi satıyor. Mersin Perakendeci İşadamları Derneği Başkanı Özcan Demir, “Bizler cuma, cumartesi ve pazar günleri kapalıyken marketler açık ve temel gıda haricinde her şeyi satıyorlar. Buralara bu mikrop hastalık uğramıyor mu? Sadece bizim mağazalarda mı bu mikrop” diye sordu.

 

BEKİR ALGÜLLÜ (Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı): Esnafımızın tam kapanmaya tahammülü kalmadı. Bayramdan önce gelecek bir tam kapanma esnafın belini kıracaktır. Öncelikle üç harfli marketlerin ve şubelerin kapanması gerekiyor. Bizler kapalıyken onların açık kalmasını doğru bulmuyoruz. Sadece gıda değil kıyafetten elektronik eşyaya kadar her şeyi satıyorlar. Eğer tam bir kapanma olacaksa üç harfli marketlerin de gerekir. Kapalı ortam nedeniyle virüse davetiye çıkaranlar aslında o marketler.  Kapanma konusunda marketlerle eşit olmalıyız. Bizler kapalıyken onların açık olması adil değil.

 

TEVFİK GÜRBÜZ (Giyimci): Cumartesi ve pazar kapalı olduğumuz için mağduruz. Fakat zincir marketler açık olduğu sürece vakası sayısı düşmüyor. Onlar gıdacıyız diye açıyorlar ama sadece gıda satmıyorlar. Bizim sattığımız ürünleri de satıyorlar. Ne desen var. Parfüm, giyim, çamaşır, ayakkabı var. Televizyon satıyorlar, buzdolabı satıyorlar, klima satıyorlar. Her şey sattıkları için bütün esnaf mağdur oluyor. Biz bu tarafta hakkımızı arayamasak da öbür tarafta hakkımızı ararız.

 

VAHİT TEMİZKAN (Kırtasiyeci): Cumartesi ve pazar kapalıyız. Geçen gazete almak için markete gittim. Önümdeki bir şahıs çocuğuna terlik aldı, flashbellek aldı, resim defteri aldı, oyuncak aldı. Hediyelik şeklinde sardırdı. Esnafın satacağı çeşitlerin hepsini esnaf kapalıyken o marketten aldı gitti. Esnafın kapalı olduğu günler marketler sadece gıda maddeleri satabilmeli. Bizler kapalıyken onlar çok rahat alışveriş yapıyor. İnsanlar da vakit geçirebilmek için gidiyorlar alışverişlerini o marketlerden yapıyorlar.

 

ÖZCAN DEMİR (Mersin Perakendeci İşadamları Derneği Başkanı): Sadece perakende sektörünün değil, ülkemizdeki tüm diğer sektörlerinde tükenme noktasına geldiği bu kötü günlerde, haykırışımıza artık duyarsız kalınmaması adına, tüm siyasi partilerden dostlarıma ve diğer sivil toplum örgütü yöneticilerine sesleniyorum. Lütfen artık feryadımızı duyun!  Bizler cuma, cumartesi ve pazar günleri kapalıyken marketler açık ve temel gıda haricinde her şeyi satıyorlar. Buralara bu mikrop hastalık uğramıyor mu? Sadece bizim mağazalarda mı bu mikrop?