Meyve sebze krizi meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Meyve sebze krizi meclis gündeminde

Meyve sebze krizi meclis gündeminde


 

ABİDİN YAĞMUR

 

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, tam kapanma nedeniyle hem meyve sebze üreticisinin hem hallerdeki komisyoncuların uğradığı ekonomik zararı ve binlerce ton meyve sebzenin çürümeye terk edilmesini meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Fatma Kurtulan,  “Başta Mersin ve Adana olmak üzere tüm kentlerdeki hal komplekslerinde sebze ve meyve hal esnafının elinde kalmış, domates, salatalık, patates, soğan, yeşillik, çilek, muz, yenidünya ve elma olmak üzere tonlarca ürün çürümeye terk edilmiştir. Tam kapanma sürecinde vatandaşların ihtiyacı olan sebze ve meyveleri satan marketlerin de sebze ve meyveyi hal esnafından tedarik etmemeleri neticesinde hal fiyatları ile market fiyatları arasında 3-4 katı bulan farklar oluşmuştur. Halihazırda ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan ve geçim sıkıntısı çeken hem esnaf hem de vatandaşlar tam kapanma sürecinde daha da yoksullaşmıştır” dedi.

Hal esnafının semt pazarlarının belirli günlerde yüzde 50 kapasiteyle açılmasını talep ettiğini ifade eden Kurtulan önergesinde şu sorulara yer verdi:

Semt pazarlarının yüzde 50 kapasiteyle açılması sağlanacak mıdır? Hal esnafının ürünleri seyyar olarak satmalarına izin verilmesi sağlanacak mıdır? Hal esnafının elinde kalan tonlarca sebze ve meyvenin çürümeden satılmalarının sağlanması adına planlama yapılacak mıdır? Halde satılan ürünler ile tam kapanma döneminde meyve ve sebze satan marketlerdeki ürünler arasındaki fiyat farkının sebebi nedir? Halkın 3-4 katı fiyat vererek aldığı ürünlerin hal pazarlarında çürümeye terk edilmesinin gerekçesi nedir? Tam kapanma sonrası başlayacağı iddia edilen gıda krizinin önlenmesine yönelik Bakanlığınızca çalışma yapılmakta mıdır? Varsa, çalışmanın detayları nedir?”