3 Fidan anıldı | Güney Gazetesi Mersin

3 Fidan anıldı

3 Fidan anıldı


ZELİHA ÖZİPEK
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ölümlerinin 48’inci yılında tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de anıldı. Mersin 68’liler Derneği ve Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya anma mesajları yayınladı.
Deniz Gezmiş ölümünün 48’inci yılında anılıyor. 6 Mayıs 1972 yılında iki arkadaşı Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte Ankara’da Ulucanlar Cezaevi’nde asılarak idam edildi. O tarihlerde Gezmiş ve Aslan 25, Hüseyin İnan ise 23 yaşındaydı.
Mersin 68’liler Derneği yayınladığı anma mesajında şu ifadelere yer verildi: “Adalet duygusu tükenmiş bir sistemin, işlediği hukuk cinayetinin üzerinden 49 yıl geçti. 49 yıl önce Süleyman Demirel önderliğinde “evet” diyerek kalkan O 273 el, üç yiğidi darağacına gönderdi. El kaldıranların ve ürkekçe sessiz kalanların isimleri, tarihe kara harflerle yazıldı. O dönemin Asker,sivil bürokratları, savcılar, hakimler ve politikacıları affedilmedi. Ama Denizlerin, Yusufların, Hüseyinlerin isimleri milyonların yüreğinde yaşamaya devam etti.Üç fidanın özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesindeki boyun eğmez duruşları ve direnişleri“ sömürüsüz bir dünya için verdikleri mücadele hiç unutulmadı. Üç fidanın yiğit ruhu ve devrimci direniş mirası, halkların mücadelesinde her gün daha da büyüdü. 6 Mayıs bizler için baskıya, sömürüye ve zulme karşı öfkenin tazelendiği bir gün oldu.68 kuşağının yiğit önderleri, Denizlerin, Mahirlerin ve İbrahim Kaypakkaya’ ların şahsında, dünyada ve ülkemizde sömürüye ve baskıya boyun eğmeyerek, yaşamını yitirmiş tüm devrimcileri saygıyla anıyoruz.”
“TÜRK GENÇLİĞİ YÜRÜMEYE DEVAM EDİYOR”
Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya ise yayınladığı anma mesajında, “Gençliğinin eşit, özgür bir gelecek, sınıfsız ve sömürüsüz dünya özleminin üç savaşçısı olarak 48 yıl önce 6 Mayıs 1972’de idam edildiler. Türkiye gençliği, ileri işçi ve halk kesimleri Denizlerin açtığı antikapitalist, antiemperyalist mücadele yolunda yürümeye devam ediyor. Denizler NATO’ya ve Amerikan 6. Filosuna karşı çıkarken o gün Denizlere saldıranlar bugün antiemperyalist geçiniyor. Bir yanı ABD diğer yanı Rusya olmak üzere, iki emperyalist kampın savaş mevzileri arasında gidip gelmeyi Antiemperyalizm diye ülke işçi ve emekçilerine yutturmaya çalışıyorlar. Denizlerin son sözlerinde vurguladıkları Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm mücadelesi bugün Türkiye gençliğinin gelecek mücadelesidir. Tüm Türkiye gençliğini geleceği kazanmak için Denizlerin bizlere devrettiği mücadeleyi güçlendirmeye, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için örgütlenmeye çağırıyoruz” dedi.