MERGÖÇ Buluşmaları sona erdi | Güney Gazetesi Mersin

MERGÖÇ Buluşmaları sona erdi

MERGÖÇ Buluşmaları’nın sekizincisi Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan’ın hazırladığı “Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum” adlı kitap teması üzerine yoğun katılımla ve çevrimiçi olarak gerçekleşti.

MERGÖÇ Buluşmaları sona erdi


TAGU Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan konuşmasına göç ve iltica olgusunun tarihsel süreci ile başladı. Göçmen ve mülteci kavramlarının ayrımlarına değinen Prof. Dr. Erdoğan, Türkiye’nin göç tarihini mübadele ve kent nüfus değişimleri ile ele aldı. Türkiye’nin iç göç ve dış göç olgusunu hükümetin mülteci politikası ile birlikte değerlendiren Prof. Dr. Murat Erdoğan, konuşmalarında ikamet olgusunu uluslararası ölçekte geçici korumadaki Suriyeliler ve düzensiz göçmenler ile ilişkilendirdi. Bu bağlamda uyum sürecine ışık tutan Suriyeliler Barometresi-2019 adlı çalışmalarına referans vererek ele aldığı konuşmasında Suriye göç hareketliliğinde geri dönüşlerin kültürel, politik, ekonomik ve sosyal etkileri ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği vurgusunda bulundu. Özellikle düzensiz göç olgusunda tek sorunun mali olmadığının altını çizen Prof. Dr. Erdoğan, kontrolsüz insani hareketin yaratmış olduğu sosyo-ekonomik risklerden söz etti.

Konuşmaların devamında MERGÖÇ Müdürü Doç. Dr. Esra Dik barometre kavramının altını çizerek TAGU Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan’dan kentleşme ve göç planlaması üzerine değerlendirme yapmasını istedi. Kendisine yöneltilen soruların tamamını yanıtlayan TAGU Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan, MERGÖÇ Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Günnur Ertong Attar’ın da yerel uyum süreçlerinde hangi dinamiklerin ön plana çıktığı sorusunu Türkiye göç ve uyum politikalarından derinlemesine söz ederek açıkladı. Uyum sürecindeki aktörlerin devlet, yerel toplum ve yeni gelenler arasındaki ilişkinin dengeli bir şekilde kurulması üzerine inşa edileceğini belirten Prof. Dr. Erdoğan, alan uzmanları tarafından gerçekleştirilecek hane bazlı çalışmaların yaygınlaştırılması ile çözüm önerilerinin daha verimli hale gelebileceğini söyledi.

Katılımcıların yöneltmiş olduğu tüm soruların yanıtlanmasının ardından MERGÖÇ Müdürü Doç. Dr. Esra Dik webinar serisinde sona gelindiği duyurusunu yaparak herkese teşekkür etti. Söyleşi sona ererken Doç. Dr. Esra Dik, araştırma merkezinin gerçekleştireceği farklı etkinliklerle katılımcılarla yeniden buluşulacağının da müjdesini verdi. (Haber Merkezi)