ZELİHA ÖZİPEK
Emirler ve İnsu köyleri sınırlarında kalan ormanlık alanda Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün ağaç kesimi yapması yöre köylülerinin tepkisini çekmiş ve köylüler ve dernekler, kesimi engellemek için nöbet eylemine başlamıştı. Ağaç kesimlerinin tekrardan başlamasıyla birlikte Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, ağaçlarının kesiminin durdurulması için yetkililere çağrıda bulundu. “Emirler ormanları bizimdir. Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz” diye tepkisini dile getiren Aslan, “Tarım ve Orman Bakanlığı 15 yıl önce orman ürünleri sanayisi tesislerine yılda 14 milyon metreküp odun hammaddesi olarak üretiyor iken, bu sene 35 milyon metreküp odun üretmiş olup bu üretim miktarını yılda 50 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflemiştir. Bu hedefe ulaşmak için ormanlarda yapılan olağanüstü ağaç kesimi ve gençleştirme işlemleri Ormancılık bilimine aykırı olup ekosisteme çok zarar verdiği açıktır. Bu anlayışla bugün kentimizde Emirler mahallesi ormanlık alanında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihale yöntemiyle yapılan orman gençleştirmesi adı altında kesilen ağaçlar bölgede ağaç katliamına neden olmuştur” diye konuştu.
“HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIYORUZ”
Dernek ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte Emirler Köyü’ndeki ağaç kesiminin durdurulması için dava açacaklarını söyleyen Aslan, “Emirler Mahallesi ve çevresinde bulunan ormanlık bölgesi Mersin’in Akciğerleridir. Bu alanlarda mevcut bulunan ormanların ekosistemi bir bütün olup, Ormanlık alanın zemin yapısı killidir ve bölgenin alan yapısı eğimlidir. Ormanlık alanlarının yanında Meralar yer almaktadır. Bu bölgede yaşayan insanların bir kısmı hayvancılık yaparak geçimini sağlamaktadır. Bu bölgede yayla turizmi yapılmaktadır. Emirler’ de Orman gençleştirmesi adı altında yapılan ağaç katliamı ormanın ekosistemine, bölgenin iklimine, hayvancılığına, tarımına ve yayla turizmine çok zarar verecektir. Ayrıca ormanlık alanının eğimli olması ve toprağın killi olması nedeniyle bölgede Erozyona neden olacaktır. Emirler ormanları bizimdir. Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Yetkililerden Mersin halkının sesine kulak vererek orman katliamını durdurmasını talep ediyoruz” dedi.
“KESİLEN ALAN İMARA AÇILABİLİR”
CHP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız ise kesilen alanın imara açılabileceği yönünde açıklamada bulundu. Yıldız, “Bugüne kadar Orman Bölge Müdürlüğü’nden ve İşletme Müdürlüğü’nden spekülatif bilgilerin dışında herhangi bilgi bizlere verilmedi. Bugüne kadar sadece kulaktan doğma bir kısım spekülasyonlarla önce gençleştirme dediler ardından seyreltilme dediler ve ardından şimdi de endüstriyel orman oluşturulacağından söz ediyorlar. Bunların tamamının yalan olduğunu düşünüyoruz. Orman Müdürlüğü insanları rahatlatmak için açıklama yapmak zorundadır. Buraların imara kurban gideceğini düşünüyoruz. Orada yarın villa kent veya otelleri görürsek şaşırmayız. Bunun için mücadelemiz daha da derinleşecek. Eğer böyle bir şey olmayacaksa Orman Bölge Müdürlüğü bu konu hakkında açıklama yapmalıdır” dedi.