Mersin kadınların ellerinde canlanıyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersin kadınların ellerinde canlanıyor

Mersin kadınların ellerinde canlanıyor


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kenti Mersinden Kadın Kooperatifi’nin ürettiği mevsimlik çiçeklerle beziyor. Kooperatif bünyesinde çalışmalar yürüten kadınların yetiştirdiği çiçeklerle kent güzelleşirken, önemli ölçüde de tasarruf sağlanıyor. Kadınların yetiştirdiği toplam 2 milyon çiçeğin yazlık olan 1 milyonu Anamur’dan Tarsus’a kentin dört bir yanında toprakla buluşuyor.

Mis kokulu çiçekleri elleriyle yetiştiren kadınlar, hem sigortalı olmanın hem de ev ekonomilerine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor. Birbirinden güzel çiçekleri yetiştiren kadınlar arasında 60 yaşından sonra ilk kez sigortalı olanlar bile var.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kenti Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin ürettiği mevsimlik çiçeklerle donatıyor. Büyükşehir ve Mersinden Kadın Kooperatifi arasında yapılan 1 yıllık alım garantili üretim sözleşmesi ile hem tasarruf sağlanıyor hem de kadınlar üretime katılıyor. Kooperatif bünyesinde çalışmalar yürüten kadınların yetiştirdiği mevsimlik çiçeklerle kadın emeği ve kooperatifçilik bir araya geliyor, hem Mersin hem kadınlar kazanıyor. Mis gibi çiçekleriyle ev ekonomilerine katkı sağlayıp, ayakta duran kadınlar arasında 60 yaşından sonra ilk kez sigortalı olanlar da bulunuyor.

 

1 MİLYON RENK MERSİN’İ GÜZELLEŞTİRİYOR

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Mersinden Kadın Kooperatifi’nin “Kadın Üreticilerin Plastik Örtülü Seralarda Çiçek Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” kapsamındaki çiçek üretimi çalışmaları kapsamında toplam 2 milyon çiçek daha yetiştirildi. Kooperatif bünyesinde çalışan kadınların ellerinde yeşeren çiçekler, Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi bünyesinde görev alan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ekipler tarafından toprakla buluşturuluyor. Petunya, Begonya, Tagates, Gazanya, Horoz İbiği, Vinka, İpek gibi türlerde 1 milyon yazlık çiçek, Tarsus’tan Anamur’a kadar kentin dört bir yanına dikilerek renk cümbüşü yaratıyor.

 

KADINLAR EV EKONOMİLERİNE DESTEK SAĞLIYOR

 

Mersinden Kadın Kooperatifi bünyesinde çiçek yetiştirmek için istihdam edilen 20 kadın, Büyükşehir’in fidanlığında 2 dekarlık alanda kurulu serada 2 ay boyunca eğitim almıştı. Eğitim serasında üretime başlayan kadınların umutla ekip bakımlarını yaptığı çiçekler, geçen sene de kentin her köşesini süslemişti. Büyükşehir Belediyesi sayesinde kent estetiğinde söz sahibi olan kadınlar para kazanarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Öte yandan, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin Atayurt’ta 450 metrekare alana kurduğu serada ise Silifke Gazi Çiftliği’nde eğitim alan kadınlar mevsimlik çiçek üretimi yaparak aile ekonomilerine katkı sunuyor ve sosyalleşiyor. Kadınların ürettikleri çiçekler Silifke, Gülnar ve Anamur başta olmak üzere kent geneline renk katıyor.

KADINLAR HEM ÜRETİYOR HEM KAZANÇ ELDE EDİYOR

 

Mersinden Kadın Kooperatifi’nin Bitki Üretim Bölümü’nün danışmanlığını yapan Peyzaj Mimarı Necla Çavuş Bugay, 20 kadınla birlikte Mersin’in tüm ilçelerine dikilmek üzere üretilen bitkilerin üretimiyle ilgilendiklerini ifade ederek, yazlık ve kışlık olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile toplam 2 milyon mevsimlik süs bitkisi anlaşması yaptıklarını söyledi. (Haber Merkezi)