ABİDİN YAĞMUR
Mersin’de bir grup yeme içme ve eğlence mekanı işletmecisi, yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sembolik dilekçe yazdı, “Vergi ve prim borçlarımızın helalleşme kapsamında silinmesini talep ederiz” dedi. Pandemi nedeniyle işletmelerini aylardır açamayan ya da açsa bile müşteri kabule demeyen yeme içme mekanlarının sahipleri ilginç bir protestoya imza attı. İşletme temsilcileri TC Maliye Bakanlığına TC Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına/Ankara başlıklı bir dilekçe hazırladı. Dilekçede “1111111111 numaralı vergi mükellefleriyiz. Mart 2020 tarihinden sonra oluşan kira vergi ve SSK borçlarımızı 15 aydır kapalı olmamızdan dolayı ödeme yapamayacağımızdan helalleşme kapsamında silinmesi için gereğini arz ederiz” ifadelerine yer verildi. Sektör temsilcileri dilekçelerini e-posta yoluyla ilgili makamlara ve basın yayın kuruluşlarına gönderdi.
Sektör temsilcilerinin konuyla ilgili basın açıklamasında “Covid 19 adında dünyaya musallat olmuş bir virüsün ülkemizde günah keçisi ilan edilmiş yeme içme ve eğlence sektörünün vatansever evlatları, yatırımcıları, işverenleri ve emekçileriyiz. İşvereniyle, çalışanıyla, tedarikçisi ve aileleriyle ülkemizde 10 milyon kişiyiz” denildi. Açıklamada “Yeter artık! Duyun sesimizi. İşyerlerimizi açın. Personelimizi aşılayın. Bize destek verin. İşletmelerin kira sorununu çözün. 2021 yılı yapılandırma ödemelerini – kredi ödemelerini – SSK ve vergi ödemelerini 2022 yılına öteleyin. Bizim işletmelerimize de 2 yıl geri ödemesiz, faizsiz can suyu kredisi verin” ifadeleri kullanıldı.
Bu sorulara cevap bekliyorlar?
Yeme içme ve eğlence mekanı işletmecilerinin ortak açıklamasında hükümete bazı sorular yöneltildi. İşte sektör temsilcilerinin soruları:
*Yeme içme işletmelerinin ana bulaş kaynağı olduğu ile ilgili hiçbir bilimsel veri yok ama sadece biz kapalıyız. Neden?
*Tüm batı ülkeleri tam kapanırken ve şu an her yer açılmışken sadece Türkiye’de bir tek bizim sektörümüz kapatıldı. Neden?
*Ülkenin yüzde 90’ı açık, toplu ulaşım, fabrikalar, pazarlar, marketler, AVM’ler, havayolları, kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken, bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır kimi işletmeler 9 aydır kapalı. Neden?
*Aksine devlet sadece bizi kapatıp hiçbir alacağından vazgeçmedi. Neden?
*Turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personelimiz aşı önceliği alamıyor. Neden?
*Ülkede turizm deyince sadece oteller ve acenteler akla geliyor. Neden?
*Ülkede 70 bin işletme iflas etti!
*Yüzlerce işletmeci, çalışan, müzisyen intihar etti!
*Birikmişimizi kullandık, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağındayız.
*Ölüme terk edildik. Neden?
*Sektörde en çok istihdamı sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçisinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiçbir destek paketinden faydalanamadı. Neden?