NİHAT ALTUNTAŞ
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı 1. Birleşimi’nde Mersin metro projesi gündeme geldi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, metro projesinin doğru olup olmadığının tekrardan tartışılması yönünde açıklamalarda bulunurken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise metro konusunda meclisten destek beklediğini söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 2021 yılı Mayıs Ayı Toplantısının Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı. Toplantı sırasında Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer arasında metro tartışması yaşandı.
Gültak, metro projesinin tekrardan tartışılmaya açılması gerektiğini söyleyerek, projenin Mersin kamuoyuna sunulması ve kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Gültak, “Bilimsel ve veriler ve nüfus artışını göz önünde bulundurduğumuz zaman Mersin’de metro projesi oturmuyor. Mersin’e en yakışır proje, metrobüs, hafif raylı sistem veya tramvaydır. Eski dönemde metro projesinin maliyetini basın yoluyla ve bazı raporlar sayesinde metro projesinin 350-400 milyon dolara bitirilebileceği söyleniyor. Şimdi ısrarla arkadaşlarımızın sormasına rağmen her seferinde ihale süreci devam ediyor deyip rakamları vermediniz. Bakın eğer duyduğumuz rakamlar doğruysa 3.3 milyar dolardan bahsediliyor. Bunun içinde sinyalizasyonların olmadığı, vagonların olmadığı vs. O zaman bunları da katarsak benim tahmini rakamım 800-900 milyon dolar faiz giderleriyle bir bütçe karşımızda olacak. O zaman bundan kaç ay önce benim söylediğim rakamlara gelmiş olduk. Gelin bu konuyu Mersin kamuoyuna açalım. Bilimsel çalışmaları açalım. Tabi ki Mersin’de ulaşım sorunu var ve buna destek verelim ama bu bilimsel çalışmalar nezdinde, büyükşehirin çalışmaları nezdinde ve nüfus artışlarını da koyduğumuzda burada metro çıkmıyor. Burada hafif raylı sistem çıkıyor. Burada tramvay çıkıyor, metrobüs çıkıyor” diye konuştu.
“350-400 MİLYON DOLARA HER ŞEYİYLE BİTİREBİLİYOR DİYORSANIZ DESTEK VERECEĞİZ”
Gültak, “Ben metroyu 350-400 milyon dolara her şeyiyle bitirebiliyor, sinyalizasyonu, açılması, kapanması, anahtar teslim bitirebiliyorum diyorsanız biz destek vereceğiz başkanım ama bu rakamların üstünde bir rakama çıkılıyorsa tarihe bir not düşülmesini istiyorum, “Şehrimizin 30-40 yıllık ipotek altına alınmasını istemiyorum” Bunun en yakın örneği de Adana. Adana’da 20 yıldır borcu ödüyorlar ama kapatamıyorlar. Bir 20 yıl daha ödeyecekler ama kapatamayacaklar. Adana’daki CHP vekillerin TBMM’de verdikleri önergeler mevcuttur. “Bizi bu Adana kamburundan kurtarın, gelirlerimizin yüzde 55-60’ı bu metro borucunu ödemeye gidiyor” diyorlar. Bunu diyen aynı zamanda Zeydan Bey’in kendisidir. Bu konuda demiyorum ki ben haklıyım. Ulaştırma Bakanlığımıza, üniversiteye, Stk’lara bu konuyu ankete açalım. Bilimsel çalışmaya açalım. Eğer bunun sonucunda doğru bir projeyse ben burada özür dilemesini de bilirim” dedi.
“SADECE VAGON BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİŞİR”
Mersin Büyükşehir Belediye başkanı Vahap Seçer ise Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerden bir tanesini yaptıklarını söyleyerek Gültak’a şu şekilde cevap verdi:
“Metro raylı sistemler içerisinde tek başına bir model. Tek yön saatteki yolcu taşıma kapasitesi 0-15 bin yolcu olursa bu tramvay. Bizim projemiz 3 etaplı ve projemizde tramvay da var. Nerede var? Üniversite Hastanesi-Üniversite arasında. Oraya o uygun çünkü. Hem zemin de bunun maliyetinin 7’de 8’de biri. Oradaki yapılaşma da buna uygun. Diyor ki 15 ile 30 bin arası hafif raylı sistem. 30’u geçtiği zaman işin modeli değişiyor ve metroya geliyor. Peki hafif raylı sitem mi ? tramvay mı, metro mu? Arkadaşlar metro dediğiniz rayı aynı, istasyonu aynı, sinyalizasyonu aynı sadece vagon büyüklükleri değişiyor. Uzmanlarla konuşun bunu. O peek saatlerde o yolcuyu bir yerden bir yere ulaştıracak yolculara kabin koyduğunuz zamanki modelin adı metrodur. Daha küçülttüğünüz zaman hafif raylı daha da küçüldüğü zaman tramvay.”
“MERSİN BÜYÜYOR, BU GERÇEĞİ GÖRÜN”
“Macit Bey döneminden gündemde olan bir konu. Geçtiğimiz dönemde de bu ete kemiğe bürünmeye başlıyor. Biz geldiğimizde bunun proje çalışması yapılmış ama ödemesi bizim dönemimizde yapıldı. Biz aldık bunu ve kendimizce değerlendirdik ve ortaya şunu çıkardık: Belli bir daraltma yaptık. Serbest bölgeye kadar yer altında gitmişti proje. Buna ne gerek vardı? Hemen kaldırdık. Arkadaşlar biz bunları çalıştık. Mezitli Eski Belediye binasından sonraki yol güzergahında da yer altında gidiyordu. Ama dedim ki orada acaba tekrardan bir sayım yapılsın. Sanki yolcu kifayet etmez, orası yeni gelişme alanı. Yaptık değerlendirme ve orayı da kırptık. 18.7 km düştü 13.4’e. Yani sizlerin hassasiyetini taşıdığım için bunları yaptık. Dedim ki 13.4 km olmazsa olmaz. Ya yapmayacaksın ya da yer altından gideceksiniz. Sevgili Gültak Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda hafif raylı sistem, metrobüs, tramvay olmaz. Bulvarı gözünüzün önüne getirin. Koca koca binalar, cadde büyük görülüyor ama daralmış. Estetik hassasiyeti olan birisi orada bu ulaşım yollarını tercih etmez. Ya yapmaz ya da yer altına iner. Biz de yer altına girdik. Gültak’ ın bahsettiği sayımda Suriyeli misafirler yok. Bu misafirlerin çoğu burada kalacak arkadaşlar. Bu gerçeği görmek lazım. Şu anda Mersin’in nüfusu 1 milyon 850 bin değil. 2 milyon 300 bin. Mersin gelişiyor, büyüyor. Bir marka yaratıyoruz, siz desteklemeyeceksiniz de kim destekleyecek? Bunu destekleyin.”
“ADANA METROSU KÖTÜ ÖRNEK”
“Adana metrosu çok kötü bir örnek. Kötü misal, misal sayılmaz. Gelelim fiyat konusuna. Bir kere bunun içinde sinyalizasyon yok denmiş ama sadece vagon yok. Yanlış bir bilgi. Vagon da çok önemli bir para değil. Bonus verirler. En ucuz en sıkıntısız alımı olan aparatlardan bir tanesi. Allah aşkına biz ihaleyi kimseden gizledik mi? 8-9 firma yeterli oldu. Açık ihale yapıldı. Vay efendim bunu niye naklen yayınlamadınız? Zaten açıklanıyor. Biz basına verdik. Niye heyecanlandılar. Gültak Bey’in ondan da haberi yok. Bununla birlikte ihale süreci devam ediyor. Az önce otobüsleri aldığım fiyatı söyledim. Arkadaşlar emin olun Mersin halkı akşam yatıyor. Huzurla uyusun ama ben uyuyamıyorum. Ben nasıl böyle bir vebalin altında milyonlarca dolar Mersin’i borç altına sokacağım? Şimdi finansman konusunda araştırmalar yapıyoruz. Bakın ne çıkacak ortaya. Benim kemiğimi kemirecek adamın dişini sökerim. Yapmam iptal ederim. Var mı böyle bir şey? Zaten iki yakayı zor bir araya getiriyoruz. Pandemi bir taraftan, ekonomik sıkıntılar bir taraftan. Rahat olun. Ben bilgi aktarmaktan imtina etmem ama zırt pırt kamuoyuyla paylaşamayız. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesini yapıyoruz diyorum ve bunu sulandıramayız. Uzun lafın kısası metro ihalesi devam ediyor. 2’nci, 3’üncü etap projeleri devam ediyor. Çok kısa sürede bu çalışmalar neticelenecek. Bundan inanın bana endişe etmeyin. 10 sene sonra çocuklarımız bize teşekkür edecek.”