“Zincir marketler kontrol altına alınmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Zincir marketler kontrol altına alınmalı”

“Zincir marketler kontrol altına alınmalı”


 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 6 No’lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyeleri artan ulusal zincir market sayısı nedeniyle yerel marketlerin yaşadığı sıkıntıların kendi sektörlerini nasıl etkilediğini değerlendirdi.

MTSO 6 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Attila Gıda Sahibi S. Erhan Attila zincir marketlerin sayısındaki kontrolsüz artıştan şikayetçi oldu.

 

ATTİLA: “İSTİHDAM DESTEKLERİ ZİNCİR MAĞAZA SAYISINI ARTIRIYOR”

 

Bu artışın yerel marketleri olumsuz etkilediğine değinen Attila, “Pandemi süreciyle birlikte bugün zincir marketler eve kadar ürün götürüyor. Ancak bu ayrı bir yapılanma gerektiriyor ve güçlü finansman yapısına ihtiyaç doğuyor. Ancak yerel marketlerimizin, bakkallarımızın bu sürece uyum sağlayabilmesi bugünün koşullarında mümkün görünmüyor. Dolayısıyla yerel marketlerdeki iş hacminin azalması gıda toptancılarına da yansıyor” dedi.

Zincir marketlerin sayısının artışında hükümet tarafından verilen istihdam desteklerinin önemli rol oynadığına inandığını kaydeden Attila, bu desteklerin şartlarının da yeniden gözden geçirilmesi daha fazla firmanın yararlanabileceği bir pozisyon kazandırılması gerektiğini söyledi.

 

 

YILMAZ: “17 GÜNLÜK KAPANMA ÖDEME DENGELERİNİ BOZDU”

 

MTSO 6 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Makro-S Gıda Maddeleri Sahibi Murat Yılmaz ise 17 günlük kapanma sürecinin ödeme dengelerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Pandemi sürecinden etkilenmeyen sektör bulunmadığını, gıda sektöründe çalışıp kapılarının hiç kapanmamış olmasına rağmen sektör olarak zaman zaman zorluklar yaşayabildiklerini belirten Yılmaz, “Halimize şükretsek dahi önceki dönemlere göre elbette biz de ciro kayıpları yaşadık. Bu dönemde verilen kısa çalışma ödeneği çok önemliydi. Bu konuda teşekkür ediyoruz. Ancak elbette yeterli değil. Ciromuzun düşmesiyle birlikte giderlerimizi karşılayamayacak duruma geldik” dedi.

 

SAPAN: “OKUL KANTİNLERİ VE BÜFELERİN KAPALI OLMASI SIKINTIYI ARTIRDI”

 

MTSO 6 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Ufuk Gıda Sahibi Metin Sapan, ise gıda toptancılarını özellikle kapanan okul kantinleri ve büfelerin olumsuz etkilediğine değindi. Pandemiden genel olarak gıda sektörünün çok etkilenmediğini, 2019 cirosunun 2020’de yakalandığını kaydeden Sapan, son 3 aydır da satışların rölantide gittiğini ifade etti. 

17 günlük kapanma sürecinden özellikle büfelerin çok fazla etkilendiğini, günlük para kazanan bu işletmelerin büyük zarar gördüğünü belirten Sapan, “Aynı zamanda bankaların kredi faizleri de çok yüksek. Kredi kart komisyonlarının yüksek olması da sıkıntı veriyor bunlar da yeniden incelenmeli” değerlendirmesini yaptı. (Haber Merkezi)