“Maliyetler yüzde 100’ün üzerinde arttı” | Güney Gazetesi Mersin

“Maliyetler yüzde 100’ün üzerinde arttı”

“Maliyetler yüzde 100’ün üzerinde arttı”


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektöründeki hammaddelerin son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışlarının yaşandığını belirterek, sektörün korunması için ilave tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Yapı malzemeleri fiyatlarındaki artışın yarattığı mağduriyete çözüm üretilmezse ekonominin ve istihdamın olumsuz etkileneceğini belirten Nesim Ekinci, şunları söyledi:

“Bir yandan pandemi, bir yandan faiz artışının olumsuz etkileri, diğer yandan dünya emtia fiyatlarının yükselmesi sektörümüzü oldukça zorlamaktadır. 2020 ve 2021 fiyat tablomuza baktığımızda her şey daha net ortaya çıkıyor. Buna göre 2020’de tonu 3 bin 240 TL olan demir, Mayıs 2021’de 7 bin TL’ye yükseldi. Bu yüzde 120 oranlarında zam demek. Öte yandan C25 hazır betonunun metreküp fiyatı 2020’de 150 TL iken Mayıs 2021’de yüzde 86 zamlanarak 280 TL oldu.  Yine inşaatlarda kullanılan profil fiyatları da yüzde 120-140 arasında yükseldi. Bu kadar kontrolsüz fiyat artışı hangi sektörde var.”

 

“BİR AN ÖNCE DÜZENLEME YAPILMALI”

 

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, bu artışları sadece enflasyona, kur artışına da bağlamanın doğru olmadığını belirterek, ürün tedarikçilerine de seslendi:

“Öte yandan sektörün ana ürün tedarikçilerinin pandemi süreciyle beraber ihracat kanalından yakaladıkları satış rakamları iç piyasadaki üreticilerimizi önemsememelerine sebebiyet verdiğini görüyoruz. İç pazar ihtiyacının 2 katı demir üretimi yapabilme kabiliyetinde olan ülkemizde inşaat sektörümüzün demir fiyatlamasıyla alakalı mağduriyet yaşaması kabul edilebilir bir durum değildir.”

Nesim Ekinci, bu nedenle bir an önce bu fahiş fiyat artışlarına yetkili kurumlarca müdahale edilip bir düzenleme getirilmesini talep ettiklerini belirtti.