“Ekolojik yıkımın faturası kabarıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Ekolojik yıkımın faturası kabarıyor”

Akdeniz Belediye Meclisinin EMEP’li üyesi Halil Kara, Dünya Çevre Günü nedeniyle mecliste yaptığı konuşmada, kapitalist sistemin neden olduğu ekolojik yıkımın faturasının her geçen gün kabardığını belirterek, “Bu düzenin restorasyona değil, kökten değişime ihtiyacı vardır. Düzeni değiştirecek tek güç işçi sınıfı ve emekçi halk kitleleridir. Bu sistem değişmelidir” dedi.

“Ekolojik yıkımın faturası kabarıyor”


ABİDİN YAĞMUR

 

5 Haziran Dünya Çevre Gününde çevre sorunlarına dikkat çeken etkinlikler yapılıyor. Belediye meclislerinde de Dünya Çevre Günü gündemli konuşmalar vardı.

Akdeniz Belediye Meclisinin EMEP’li üyesi Halil Kara, “Kapitalist politikalar nedeniyle gerçekleşen ekolojik yıkımın faturası her gün artıyor. İstanbul havaalanı ve bağlantı yolları için kesilen Kuzey Ormanları, Kazdağları’nda altın şirketi tarafından kesilen yüz binlerce ağaç. Rize-İkizdere’den  Mersin -Emirler’e uzanan orman katliamları.  Derelerimize kurulan, Enerji şirketlerinin kasasını dolduran HES’ler, kuruyan dereler, termik santrallerden saçılan kül, toz ve gazlar. Siyanürle altın madenciliği yapılan maden sahalarında suya, toprağa ve bitkilere bulaşan zehirin yaşamı tehdit ediyor olması. Toprağa gömülen nükleer atıklar, denize dökülen çöpler, atmosfere salınan gazlar, evet bütün bu tahribat ve yıkımlar restorasyon ile temizlenebilir mi” diye sordu.

 

“YA BARBARLIK YA SOSYALİZM”

 

Emek Partisi olarak 5 Haziran Dünya Çevre Gününü egemen sistemin aksine bir mücadele günü olarak gördüklerini ifade eden Kara şunları söyledi:

“Yaşanabilir bir dünya, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir yaşam şüphe yok ki bu mücadelenin büyütülmesinden geçmektedir. Restorasyon adımları kapitalist yağmanın ve doğanın talan edilmesinin cilasıdır! Birleşmiş Milletler ve burjuva hükümetler, çevre sorununda kapitalizm karşıtı politik değişim talebinden korkuyorlar. “Restorasyon” stratejisinin nedeni de bu. Çünkü kapitalist düzen ortaya çıkan çöp dağları kadar kokuşmuş ve çürümüş bir düzendir. Yoksulluğu ve işsizliği dayatanla, iklim krizine neden olan, çevreyi kirleten, dünyayı yaşanmaz hale getiren aynı düzendir.  O nedenle bu düzenin restorasyona değil, kökten değişime ihtiyacı vardır. Düzeni değiştirecek tek güç işçi sınıfı ve emekçi halk kitleleridir. Bu sistem değişmelidir. Daha yeşil bir kapitalizm yok!  Ya barbarlık ya sosyalizm!”