Esnaf müjde bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf müjde bekliyor

Esnaf odaları kapanış saatlerinin 21.00’dan 23.00’a uzatılmasını istiyor

Esnaf müjde bekliyor


ZELİHA ÖZİPEK

Mersinli esnaf odaları kapanış saatlerinin saat 21.00’dan akşam 23.00 veya 24.00’a kadar uzatılmasını istiyor. Esnafın şu anki mevcut çalışma saatleri içerisinde iş yapmasının mümkün olmadığını söyleyen MESOB Başkanı Talat Dinçer, “Bu saat kuralıyla birlikte esnaflarımız iş yapma kabiliyetleri sıfıra iniyor. En azından saat 23.00’a kadar bu sürenin uzatılmasını istiyoruz” diye çağrıda bulunuyor.

Kademeli normalleşme sürecinde esnafların saat 21.00’da uygulanan kapatma zorunluluğu tepkiler gelmeye başladı. Esnaflar uygulanan bu yasağın artık 23.00’a veya 24.00 ‘a kadar uzatılmasını istiyor.

Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, mevcut saat dilimleri arasında esnafın iş yapmasının mümkün olmadığını dile getirerek, “Esnafımızın şu anda mevcut saatlerle iş yapması mümkün değil. İş insanları akşamları saat 7 veya 8’de iş yerlerini kapatıp evlerine gidiyorlar. Oradan tekrar bir lokanta yemek yemeğe gittiğinde mekanlar 21.00’da kapanıyor. İş yapma kabiliyeti sıfıra iniyor. Dolayısıyla bizim öncelikli talebimiz en azından 23.00 olsun. Esnafımız 23.00’e kadar esnafımız en azından gelenlerin yemek ihtiyacını karşılasın diye bir talebimiz var. Bu saat kısıtlaması bizi çok fazla sıkıntıya sokuyor. Dolayısıyla her ne kadar kontrollü de olsa, iş yeri açmaya izin verilmesine rağmen bu kısıtlama yüzünden esnafımızın iş yapmamasına neden oluyor. Çünkü hiçbir insanın saat 20.00’de lokantaya gidip de 21.00’da kalkma şansı yok. Dolayısıyla saatlerin biz 23.00’e alınması yönünde ısrarcıyız. İnşallah onu da gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.

Dinçer, “Esnaf her türlü kurala uyuyor. Esnafın artık kapanmaya tahammülü yok. Her türlü kurallara uymaya çalışıyoruz. Esnafı biraz rahatlatmaya yönelik yeni kararların çıkmasını bekliyoruz. Saatler uzatılabilir, hibeler devam edebilir, sorun yaşanan NACE kodlarıyla ilgili gerekli düzenlemelerin en azından İl Müdürlüklerine verilmesi ve buradan gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz” dedi.

“24.00’A KADAR UZATILSIN”

Uygulanan yasağın 24.00’a kadar uzatılması yönünde açıklamalarda bulunan Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü ise “Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte saat 21.00 olan kapanma saatlerinin saat 24.00 çekilmesini istiyoruz. Pazar günü kapalı olan iş yerlerinin de açılmasını istiyoruz. Zira bu anlattıklarımız olmadığı sürece yaz sezonuna girmiş olmayacağız. İnsanların rahat rahat gezebilmesi ve tatil bölgelerine gidebilmesi için kademeli yasakların da kaldırılmasını bekliyoruz. Ümit ediyoruz bir an önce vaka sayıları hızla düşerek yaz sezonuna daha rahat bir şekilde gireriz. Esnafımız pandemi sürecinde çok yıprandı. Çok sıkıntılar yaşadık. Borçlarımız üst üste birikmiş durumda. Bu sorunları bir an önce normale döndürmek için hayatın normale dönmesi gerekiyor” dedi.