ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi haziran ayı olağan toplantısının dilek ve temenniler bölümünde, Mersin kıyılarını tehdit eden balık çiftlikleri konusu gündeme geldi.
CHP’li meclis üyesi Abdurahman Yıldız konu üzerine söz alarak “Yıllık 45 bin ton kapasiteli olacak balık çiftlikleri. Bu 682 bin nüfuslu kentin fosseptiği kadar pisliğe neden olacak. Bunlar absorve edilemeyecek oranlar. Bu çiftliklerin arıtma tesisi yapma zorunluluğu da yok. 1500 metre açığa kuruluyor ve pislikler turizm merkezlerini tehdit ediyor. Bakanlık bu yatırımlar yapılırken yerel yönetimleri dışlıyor. ÇED raporları iyi incelenmiyor ve raporların hepsi birbirine benziyor. Ciddi şekilde denetlenmesi gerekiyor. Özellikle turizm potansiyeli olan ilçelerde yapılmak istenmesi ayrıca dikkat çekici. Silifke, Aydıncık ve Anamur’da turizm uluslararası alana açılıyor. Bizim önünü açmamız gerekirken önünü kesiyoruz” ifadelerini kullandı.
“BU MERSİN’İN SORUNU”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, belediyenin balık çiftliklerine karşı açtığı ya da müdahil olduğu dava sayısının 25’i bulduğunu söyledi. Başkan Seçer şunları kaydetti:
“Mersin İdare Mahkemesi kararı aleyhimize sonuçlanmıştı. Ancak Danıştay Mersin halkı lehine bozdu. Yeniden yargılama olacak. Bunların takipçisi olacağız. Balık çiftlikleri bu bölge için önemli. Bodrum’dan kaçtılar, buraya çöreklendiler. Ama bunun Cumhur İttifakı, Millet İttifakı, A Partisi, B Partisi meselesi yok. Bu hepimizin ortak sorunu. Silifke, Aydıncık, Anamur açıklarına kuruluyor. O yörenin insanlarının ortak sorunu. Oranın kıyıları, oranın denizi kirlenecek. Bunu görmemezlikten gelemeyiz. Hadi başka kapıya. Hadi başka kapıya. Mersin’den başka kapı mı yok. Bakın başka yerden buraya geldiler. Çünkü oranın halkı direndi. Ben buna müsaade etmiyorum dedi. Siyasilerini uyardı. Sakın ola böyle bir şey yapmayın. Bilimsel olarak müsaitmiş, denizin dibindeki debi, burada çiftlik kurulmasına müsaitmiş. Efendim bizim üretim yapmamız lazım, hayvansal proteine ihtiyacımız var. Yani her şeyi bitirdik denizde balık üretip hayvansal protein ihtiyacımızı ondan karşılayacağız. Bunu yapmanın yöntemleri var ama bu kadar bilimden uzak değil. Bir daha denizler gelmez. Sermayenin böyle bir derdi yok. Kaç koydum kaç alırım. Tamam çalışalım, istihdam yaratalım ama bazı şeyleri de görmezden gelemeyiz. Para gelsin de nereden gelirse gelsin. Ben bunu reddediyorum.”
“SEMERİYLE 80’E PATLADI”
Başkan Vahap Seçer, geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Millet Bahçesi ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
Seçer, “Millet Bahçesinin bakımı için netleşmiş bir durum yok. Oranın bakımını mutlaka bir belediye yapacaktır. Umut ederim bir gecikme olmaz ve oradaki güzelim bitkiler, ağaçlar zarar görmez. Biz de belediye olarak üzerimize düşeni yaparız. Para harcanmış böyle bir değer yaratılmış. Biz de o emeğin zayi olmaması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiririz” dedi.
Eski başkanlardan CHP’li Macit Özcan zamanında yapılan Deniz Park’ın o dönem mahkeme kararıyla iptal edildiğini, eski başkanlardan Kocamaz’ın Deniz Parkı yıktığını bugün ise aynı yer TOKİ’nin park yaptığını ifade eden Seçer, kendilerinin o bölgede çalışma yapmasına da izin verilmediğini ifade etti.
Seçer, “Sonuç itibariyle 2013’te CHP’li belediye yapıyor, 2017’de MHP’li belediye jet hızıyla yıkıyor, 2021’de TOKİ yapıyor. Semeriyle 80’e patlıyor. Kamuoyuyla paylaşmak istedim” dedi.
“SERMAYE DOYMAZ. BU KENTE YAZIK ETMEYELİM”
Toplantıda AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın Mersin Limanının genişlemesiyle ilgili sözleri üzerine de Başkan Seçer şunları söyledi:
“Limanı büyütürüz dediniz. Limanı büyütmeyelim de ikincisini yapalım. Yazık etmeyelim bu kente. Mahkemeden yürütme durdurma kararı çıktı. Bu kararları verenler Ankara’da biz buradayız arkadaşlar. Biz yüz yüze bakacağız. Bakın ana konteynır limanı yerimiz var diyoruz. Millet Bahçesi yaptınız ne güzel. Biz de Atatürk Parkının tahsisini bekliyoruz. Betonu kaldıracağız. Yazık etmeyelim, sermaye doymaz. Bunu bir işadamı söylüyor. Senin Mersin’in senin doğan sermayenin umurunda olmaz. Adam Avustralya’da, Singapur’da ne umurunda senin. Bir koyacak 5 alacak adam bunu düşünüyor. Lütfen yapmayın. Bakın siz istemezseniz bu iş olmaz. Eğer olursa bir günahı varsa bu sizindir. Bir başarı varsa sevap da sizin olsun sevabın tamamı sizin olsun ama bunu yaptırmayın.”
Neşet Tarhan’ın TOKİ isyanı
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Büyükşehir Belediye Meclisinde söz alarak TOKİ’nin Mersin’deki bazı uygulamalarını eleştirdi.
Tarhan şunları söyledi: “Mersin’de TOKİ ne yapar, kiminle konuşur… Mersin’e geldiklerinde ne yapılması gerektiği konusunda belediye başkanlarıyla konuşsalar. Denizi sıfır yer belediyeye verilmesi gerekirken TOKİ’ye verildi. Otel yaptıracaklar. TOKİ’nin görevi bu değil. Mezitli’de 32 bin üyesi olan emekliler derneğine konut sözü verildi. 272 konut yapıldı. Yolu yok. Yağmur yağsa sıkıntı olur. Kentlerde konut yapmak yetmiyor. Burada yaşayan insanların gereksinmeleri vardır. Birçok belediyeyi ilgilendiren birçok yatırımın da yapılması gerekir. Götürüp insanları oraya koymak doğru bir mantık değil. Belediye hizmet alanı var, biz orayı istiyoruz, o güne kadar aklına gelmeyen TOKİ de orayı istiyor. Esenbağlar bölgesinde 2 gün önce belli bir arazi orman alanı dışına çıkarıldı. Bunun yüzde 90’ı okul alanı. Eğer o okul alanı yarın duyumlarımız doğruysa konut alanına çevrilirse sonuna kadar karşı çıkarız.
“KENDİ KURUMLARINA DÖNSÜNLER”
Mezitli Belediye Başkanı Tarhan’ın, emekliler için yapılan toplu konutların yolunun olmadığını söylediği sırada bazı belediye meclisi üyelerinin gülüşmesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer’den ilginç bir uyarı geldi.
Seçer, “Orada plan mı yok. Bunu açıklayın da. TOKİ geliyor bize sormadan, altyapı yapmadan mı yapıyor. Onu açıklayın insanlar yanlış anlarlar. Burada gülüşmelere neden oldu. Açıklayın ki bana değil kendi kurumlarına gülsünler” dedi.
Neşet Tarhan da yol sorununun belediyeden değil, belediyelere bilgi vermeyen TOKİ’den kaynaklandığını belirtti.