“Çiftçinin borcu 1 ayda 3 milyar lira arttı” | Güney Gazetesi Mersin

“Çiftçinin borcu 1 ayda 3 milyar lira arttı”

Ziraat Bankası Yandaşa Destek Çiftçiye Kambur Oldu

“Çiftçinin borcu 1 ayda 3 milyar lira arttı”


CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, çiftçiye destek olmak için kurulan Ziraat Bankası’nın çiftçiye destek olmaktan çok artık ona yük olduğunu kaydetti. Tarım sektörünün kamu bankalarına 106,3 milyar lira borcu olduğunu belirten Gökçel, “Çiftçinin borcu 1 ayda 3 milyar lira arttı” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, AKP iktidarında çiftçinin en karanlık günlerini yaşadığını belirterek, “AKP iktidarları tarımı ve çiftçiyi bitirme politikası izliyor. Çiftçiyi borçlandırıp üretimden koparıyor” dedi. Tarım sektöründeki borç yükünün her geçen gün arttığının altını çizen Gökçel,  “Tarım sektörünün  bankacılık sektörüne olan borçları 143,6 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 106,3 milyar lirası kamu bankalarına ait. Bu borç kabul edilebilir değil” diye konuştu.

CHP’li Gökçel, çiftçilerin ve tarım sektörünün borcu 1 ayda 3 milyar lira arttığını “Çiftçilerimiz borç yükü altında eziliyorlar. Borçların kapanması bir yana borçların katlanarak artıyor. Mart ayından Nisan ayına kadar çiftçi borçları 3 milyar lira arttı” dedi.

BÜTÜN ÇİFTÇİLER BİR YANDAŞ ETMİYOR”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel Ziraat Bankası’nın yandaş şirketlere verdiği kredileri eleştirerek, “Çiftçilerin Ziraat Bankası’na ve piyasaya olan borçları var. Ziraat Bankası ve borçların faizini silip borcu uzun vadede yapılandıracağına, Ziraat Bankası basın kuruluşlarını alacak yandaşlara kredi veriyor” dedi. Yandaş holdinglere 750 milyon dolar kredi verildiğini ve bunun demesinin yapılmadığını vurgulayan Gökçel, “Ziraat Bankası yandaş holdinglere 750 milyon dolar veriyor. Bugünün parasıyla 6 milyar 450 milyon lira. Çiftçinin takipteki toplam borcu 5.9 milyar lira. Ama Ziraat Bankası yandaşı değil çiftçiyi takibe alıyor” diye konuştu.

“KARPUZLAR TARLADA KALDI”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, karpuz üreticilerini de ziyaret etti. Ürünlerin tarlada kaldığının altını çizen Gökçel, “Tüm girdiler arttı. Bu ürünün yetişmesinde en önemli girdi gübre ve son 1 yılda yüzde yüz zam geldi. Ziraat Bankası’na ve piyasaya olan borçlar var. Karpuzlar tarlada kaldı. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri sizin borcunuzun faizini silip borcu uzun vadede yapılandıracağına, Ziraat Bankası gıda firmalarına, basın kuruluşlarını alacak yandaşlara kredi veriyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi. Karpuz çiftçilerinin ürünlerini satamadığını ürünlerin tarlada kaldığının altını çizen Gökçel, “Tarlanın bu halini görünce insanın içinin acımaması mümkün değil” dedi.

TÜM GİRDİLER YÜZDE 100 ARTTI

Ürünün tarlada kalması dolayısıyla zarar ettiklerini ifade eden Mersinli çiftçi, “Son 1 yılda fide fiyatları yüzde 100 arttı. 60 lira olan gübre 130 lira oldu. Naylon kullanıyoruz geçen yıl 14 liraya almıştım, bu sene 30 lira oldu. Karpuzlar da tarlada kaldı görüyorsunuz” diye konuştu. Maliyetlerin artması karşısında borçlarının her geçen gün arttığını söyleyen bir kadın çiftçi “Bankaya, gübreciye, fideciye, uçan kuşa borcumuz var. Buna birinin el atması lazım” diye tepki gösterdi. (Haber Merkezi)