ZELİHA ÖZİPEK
HAZAR: “3 KAT ARTAN NAVLUN FİYATLARA YANSIDI”
3 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Arbel Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mert Hazar, temel gıda maddelerinde insanların eskisi gibi stok yapmadığını söyledi. Fiyatlar artsa da alım gücünün artmadığını kaydeden Hazar, geçmişte 2-3 kilo bakliyat alan kişilerin bugün bir kilo ile günü kurtarmaya çalıştığını bildirdi. Bu nedenle büyük tonajlı bir Ramazan ayı yoğunluğu yaşanmadığına işaret eden Hazar, satışların rutinde devam ettiğini söyledi. Yurtdışında da sıkıntılar yaşandığını ifade eden Hazar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yurtdışında özellikle deniz navlunlarındaki ciddi artışlar büyük sıkıntı. Bunun başlıca sebebi konteyner bulunamaması. Yılbaşından bu yana fiyatlar 3 katına çıktı. Artan fiyatlar maalesef pazar kayıplarına neden olabiliyor. 2021 pahalı bir yıl ve fiyatlar da artmaya devam ediyor. Yükselen mercimek fiyatlarının beraberinde nohut ve bezelye fiyatlarını da yükselteceği bilinmektedir. Örneğin, Hindistan gibi ülkeler bakliyatı çok tükettiği için artan mercimek fiyatları karşısında daha uygun fiyatlı olan nohut veya bezelye ithalatına ağırlık verince doğan talep artışı bu ürünlerin de fiyatını yükseltebilir.”
Son olarak sektör sorunlarının çözümü için devletin tarımsal üretimi sanayi üretimi ile birlikte ele alması gerektiğini kaydeden Hazar, ihracatın da unutulmaması gerektiğini vurguladı. “Çiftçinin düşük maliyetli, yüksek rekolteli tarımsal üretime yönelmesi gerekir. Katma değeri yüksek gıda üretimi yapan sanayicilerle bu ürünleri ihraç edebilecek girişimler desteklemelidir” diyen Hazar, destek sözünün ise sadece maddi deste olarak anlaşılmaması, eğitimi, yol göstericiliği, ufuk açıcılığı ve cesaretlendirmeyi de içermesi gerektiğini söyledi.
MEMİŞ: “BUGÜNDEN ÖNLEM ALINIRSA KURAKLIK SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR”
3 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Memişoğlu Tarım Ürünleri Genel Müdürü Veysel Memiş yurtdışından gelen ürünlerin fiyatının artmasının yurtiçinde üretilen ürünlere de yansıdığını belirtti. Buğday da dahil olmak üzere fiyatların yükselme eğiliminde olduğunu vurgulayan Memiş, “Çiftçi ürününü ne fiyatla satabileceğini bilirse rahat ve kendinden emin üretim yapar. Bunun en büyük kanıtı nohut. Bu ürün özelinde Türkiye’nin ithalatçı konumundan bir anda dünyanın en büyük ihracatçıları arasına girmesinin sebebi TMO’nun nohuta alım garantisi vermesidir.”