65 yaş üstüne otobüs çilesi! | Güney Gazetesi Mersin

65 yaş üstüne otobüs çilesi!

Yaşlı vatandaşlar hastaneye gidemiyor. Kaymakamlıklar topu belediyelere, belediyeler de kaymakamlıklara atıyor.

65 yaş üstüne otobüs çilesi!


ABİDİN YAĞMUR

İçişleri Bakanlığının genelgesi uyarınca 65 yaş üstü vatandaşlar belediye otobüslerine ve diğer toplu taşıma araçlarına binemiyor. Ancak genelgede hastaneye gitmek zorunda olanların sorununu kimin çözeceği tam olarak belirlenmemiş. Vatandaşlar, belediyelerle kaymakamlıklar arasında gidip geliyor, kurumlar sorumluluğu birbirine atıyor, olan vatandaşa oluyor.

Koronavirüs önlemleri kapsamında uzun süre sokağa çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar ile 18 yaş altı vatandaşların şehir içi toplum ulaşım sorunu tam bir karmaşaya neden oldu. Haziran ayından itibaren normalleşme adımları atıldı ancak 65 yaş üstü ve 18 yaş altı vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanması yasağına devam edildi.

Kanser ve kronik hastalar başta olmak üzere yaşlı vatandaşlar hastanelere gitmek için evlerinden çıktıklarında belediye otobüslerine alınmamanın şokunu yaşıyor. Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerin sürücüleri, HES kodu sorgulamasıyla 65 yaş üstünde olduğu ortaya çıkan yolcuları, İçişleri Bakanlığının genelgesi uyarınca araca alamıyor. Bu nedenle birçok otobüste sürücülerle vatandaşlar karşı karşıya geliyor.

İçişleri Bakanlığının 1 Haziran 2021 tarihli genelgesinde kendine bakamayacak durumda olan ya da ağır hastalara refakat eden vatandaşların acil durumlar için 112, 155 ve 156’yı arayabileceği, kaymakamlıklar bünyesindeki Vefa Sosyal Destek Gruplarının vatandaşların her türlü sorun ve talebine yanıt vereceği bildiriliyor.

Ancak hastanelere gidebilmek için kaymakamlıklar bünyesindeki Vefa Sosyal Destek Gruplarına başvuran vatandaşlar buradaki görevliler tarafından ya ilçe belediyelerine ya da Büyükşehir Belediyesine gönderiliyor. Belediyelerde ise görevliler, bakanlık genelgesini gerekçe göstererek vatandaşları yeniden kaymakamlıklara yönlendiriyor.

Özel aracı ya da refakatçisi olmayan, hastanelere belediye otobüsleriyle gidebilen yaşlı vatandaşlar genelgedeki bu boşluk nedeniyle mağduriyet yaşıyor.