Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi”ni hayata geçirerek, Gülnar’daki 34 üreticiye 170 dekar alan için 2 bin 40 kilo tohum desteği sağladı. Proje ile yerel tohum üretimine teşvik edilen üreticilerin elde ettikleri ürünler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlemiş olduğu fiyatın yüzde 25 fazlasına alım garantili olacak.
Elma ve bademiyle ünlü Gülnar’da bir zamanlar üreticinin tek geçim kaynağı olan nohut üretimi şu günlerde yok denecek kadar az. Yerel nohut çeşitlerinin yerinde üretilmesi, korunması ve üretiminin sürdürülmesi için harekete geçen Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortak proje başlattı.
Bu kapsamda Gülnar’ın Bereket, Dayıcık ve Şeyhömer mahallelerinde toplam 34 üreticiye 170 dekar alan için 2 bin 40 kilo tohum desteği sağlandı.
Bu rakam, 5 dekar alana 60 kilo tohum olarak yansıyor. Mersin Büyükşehir, gerekli görülmesi durumunda üreticilere gübre ve zirai ilaç desteği de verecek. Nohutlarını alan üreticiler önce toprağı ekime hazır hale getirdi, ardından tohumları toprağa serpti.
Gülnarlı nohut üreticileri, bir geleneği yeniden yaşatmanın heyecanını taşıyor. Proje ile yerel tohum üretimine teşvik edilen üreticilerin elde ettikleri ürünler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlemiş olduğu fiyatın % 25 fazlasına alım garantili olacak.
“ESKİDEN KÖYLÜLER BU NOHUT ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPARLARMIŞ”
500 civarı nüfusa sahip Bereket Mahallesi’nin Muhtarı Ünal Cin, bu çalışmanın kendi mahallesinde de yürütülüyor olmasından memnun olduğunu belirterek, “Bu nohut eskiden bizim geçim kaynağımızdı. Şu an tükenmek üzere. Bizim buranın nohudu çok vitaminli bir nohut. O yüzden bunu çoğaltmak istiyoruz. Bu nohut eskiden milletin geçim kaynağıymış. Mesela köylüler bu nohut üzerinden alışveriş yaparlarmış. Bizi desteklediği için Vahap Başkanımıza çok teşekkür ederiz” dedi.
“BU, BİZİM ESKİDEN BİLDİĞİMİZ GÜLNAR NOHUDU”
Bereket Mahallesi’nde yaşayan ve projeye katılan üreticilerden Hamit Şen, üzüm ve elma üretimiyle uğraştıklarını belirterek, “Üzüm çok azaldı. Üretim zayıfladı. Artık para etmiyor. Vatandaş ister istemez masrafı karşılayamıyor. Bu da bizim eskiden bildiğimiz Gülnar nohudu. Memleket zaten nohutla geçiniyordu. Şimdi zorla ekiyoruz. Eskiden dünyada duyuluyorken şu an 2 lira 3 lira. Yani yerden toplamasını kurtarmıyor. Almanya’da bile Gülnar nohudu diye geçiyordu. Ama şimdi Gülnar nohudu desen belki bilen bile yok. Önceden dünyada duyuluyorken şu an Türkiye’de bile Gülnar nohudunu bilen yoktur. İnşallah Vahap Başkan’ın sayesinde bu en azından Türkiye’ye duyurulacak” diye konuştu. (Haber Merkezi)