Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında 2019’da bir proje çağrısı yayınlandı. Bu çağrıda MTSO’nun hazırladığı “Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi” Projesi Türkiye genelinde 400 proje arasından seçilen 37 projeden biri oldu. Proje ile özelikle çok tehlikeli sektörlerde (inşaat, kimya, metal) proaktif yaklaşıma dayalı iyileştirilmiş çalışma koşullarının desteklenmesi ve İSG alanındaki tüm paydaşların konuyla ilgili bilgi seviyeleri geliştirilerek daha iyi çalışma koşulları oluşturulması amaçlanıyor. 18 ay sonunda tamamlanacak proje kapsamında ilk etapta Mersin’de çok tehlikeli sınıfta yer alan 60 firma özelinde İSG mevcut durum analizi ve örneklem çalışması yapılacak. Ardından bu 60 firmanın İSG yönetim sistemlerinin AB standartlarında geliştirilmesi ve kurulması adına işveren, çalışan ve İSG danışmanlarına yönelik eğitim, seminer, konferans ve farkındalık etkinlikleri düzenlenip yararlanmaları için kullanıcı dostu bir de rehber hazırlanacak. Aynı zamanda uluslararası boyutu da bulunan proje çerçevesinde Mersin’de bir de Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi düzenlenip ardından bu zirvenin her yıl devam ettirilmesi planlanıyor. İngiltere Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Sınav Kurulu (NEBOSH) iş birliğinde seçilecek işveren, çalışan ve İSG danışmanları için eğitim ve sertifikasyon faaliyetlerinin de yapılacağı proje kapsamında son olarak bu faaliyetlerin sürdürebilirliği ve İSG konularında yeni çalışmalar yürütebilmesi için MTSO bünyesinde bir de İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberlik Merkezi kurulacak.
KIZILTAN: “BUGÜNDEN GEREKLİ ÇALIŞMALARA BAŞLANMALI”
Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi Projesi Açılış Toplantısı çevirimiçi olarak düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İSG’nin kaliteli ekonominin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Konunun hem insan hayatı hem verimli ve güvenli çalışma hem de işletmelerin üretim güvenliği açısından önemini vurgulayan Kızıltan, gerekli tedbirlerin bugünden alınması gerektiğini söyledi. Yıllardır çevre konusunun ciddiye alınmaması nedeniyle gerekli tedbirlerin alınmadığını hatırlatan Kızıltan, sonuçlarının Marmara denizindeki müsilaj ile görüldüğünü, benzer sıkıntıların İSG konusunda da yaşanmasını istemediklerini söyledi.
STOYCHEVA: “İSG AB’NİN ÖNCELİKLİ KONULARI ARASINA GİRMİŞTİR”
AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Program Yöneticisi Tsvetana Stoycheva ise sözlerine zorlu bir eleme sürecinden geçip 400 proje başvurusu arasından seçilen 37 projeden biri olması nedeniyle MTSO’yu tebrik ederek başladı. Programın çalışanların sağlık ve güvenliğine ilişkin olması nedeniyle önemsediklerini kaydeden Stoycheva, “İstatistiklere göre her 15 saniyede bir işçi iş sebepli kaza ya da hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu bile standartların yükseltilmesi için zorlayıcı bir gerekçe. Bu nedenle AB, İSG’yi öncelikli konuları arasına almıştır” dedi.
Düşük İSG uygulamalarının ekonomik açıdan önemine de değinen Stoycheva, bu uygulamalar sonunda ortaya çıkan zararın dünya gelirinin yüzde 4’üne denk geldiğini ifade etti. Geçen 10 yılda İSG konusunda AB’nin 20 milyon avro üzerinde finansal destek ve önemli teknik destek sağladığını bildiren Stoycheva, “Mersin’deki proje sayesinde işyerleri daha sağlıklı güvenli hale gelecek. Bu projede partneriniz olmaktan mutluyuz” dedi. (Haber Merkezi)